друкувати


В Отинії на Коломийщині відкрили пам’ятник полковникові Семену Височану

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-08 05:15:31

7 серпня 2011 року в селищі Отинія відбулося урочисте освячення пам’ятника керівнику народного повстання на Покутті 1648-1651 рр. козацькому полковнику Семену Височану, в рамках відзначення 20-ої річниці незалежності України.

Семен Гнатович Височан — український військовий діяч, керівник селянського повстання, що розпочалося в Східній Галичині восени 1648 року при підході військ Богдана Хмельницького до Львова.

У 1648 році із окремих повстанських загонів сформував у Отинії військо, що налічувало 15 тис. осіб і очолив повстання проти польської шляхти на Прикарпатті. Після цього був сотником у війську полковника Івана Богуна. У 1651 році обороняв Вінницю, пізніше став полковником лисянським.

Урочисто свято відкрив голова Отинійської селищної ради Володимир Кінащук, а священики освятили пам’ятник полковнику Семену Височану.

Зі словами вітань виступив голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич і подякував ініціаторам - Союзу українок та громаді селища за небайдужість, за роботу, яку зробили не тільки для теперішнього, а й майбутніх поколінь.

Перед присутніми виступили Ганна Цібій, Ігор Назарук, Богдан Тимчишин, козацький гурт з Нових Кривотул, Янна Костюк, жіночий ансамбль Союзу Українок, ансамбль українського реєстрового козацтва народної хорової капели «Прометей» м. Калуш, дует «Любисток», ансамбль реєстрового козацтва Богородчанського козацького куреня, ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття».

Опісля завершення урочистої церемонії відбувся гарматний салют, а також на запрошення жителів вулиці Семена Височана освятили портрет полковникові на 1-му будинку вулиці.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА