друкувати


Найбільшою епідемічною загрозою на Калущині є якість води

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-05 01:00:21

У понеділок, 1 серпня, в залі засідань районної ради відбулося чергове засідання міськрайонної надзвичайної протиепідемічної комісії, на якій йшлося про епідемічну ситуацію в місті та районі щодо кишкових інфекцій, стан здоров’я дітей у дитячих оздоровчих закладах, а також про проведення профілактичних заходів.

Тут констатували, що епідемічна ситуація із захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) на Калущині стабільна, однак напружена, як це завжди буває протягом літнього періоду.

Співголови комісії Галина Романко й Ольга Курпіта старалися спрямувати хід роботи так, щоб виступаючі чітко доповідали про усунення доручень попередніх засідань.

Як повідомила в. о. головного державного санітарного лікаря району Зінаїда Ковбаснюк, протягом першого півріччя цього року спалахів і групових захворювань ГКІ в районі не зареєстровано, однак відмічено загальний ріст захворюваності на 33% за рахунок гастроентероколітів: захворюваність склала 86,9 випадка на 10 тис. населення проти 58,1 за шість місяців минулого року (110 випадків проти 74). Насторожує й те, що із всіх захворілих 72% становлять діти віком до 17 років.

Протягом липня захворюваність кишковими інфекціями залишилася на минулорічному рівні: 50,5 випадка на 100 тис. населення проти 48,3. Як стверджують фахівці, причиною цього переважно були немиті овочі, фрукти, молоко та молочні продукти, придбані на ринку у приватних осіб, недотримання термінів зберігання харчових продуктів у домашніх умовах, вживання некип’яченої питної води, недотримання елементарних правил особистої гігієни.

За словами З.Ковбаснюк, одним з факторів передачі захворюваності є незадовільна якість питної води. Виявлено 9,2 нестандартних проб (39 відсотків з яких становить кринична вода), що вище не лише за загальнообласний показник, але й за загальноукраїнський. Як повідомив завідувач відділу комунальної гігієни райсанепідстанції Анатолій Коцар, у цьому році проведено 468 досліджень проб питної води індивідуальних колодязів, яку споживають діти до трьох років, на вміст нітратів, з них 29 перевищували санітарні норми. Проблема якраз у тому, що з цієї води готують їжу. Велика небезпека отруєння нітратами загрожує саме дітям до трьох років, для яких готують суміші з цієї криничної води. Приписи з результами досліджень проб води з підвищеним вмістом нітратів і заборону вживати воду з цих криниць дітям, які проживають у цих родинах, направлені всім сільським головам.

В. о. завідувачки санітарно-гігієнічного відділу СЕС Марія Жекало, доповідаючи про стан дотримання вимог санітарного законодавства в закладах громадського харчування (а їх в місті й районі 18), наголосила, що за виявлені порушення санітарними працівниками накладено 31 штраф на суму 1496 грн, а на керівників — 17 фінансових санкцій на 633,70 грн. З метою профілактики харчових отруєнь під час святкування випускних вечорів, урочистих та інших родинних подій усім керівникам закладів громадського харчування розіслані приписи з відповідними пропозиціями. В цьому році санітарні працівники провели раптові обстеження 196 працівників торгівлі й громадського харчування на носійство збудників дезгрупи. За словами М. Жекало, за результатами відібраних проб на бактеріологічні дослідження з інвентаря, обладнання і рук обслуговуючого персоналу деяким закладам (кафе «Тиша», «Трек») виносили постанову на тимчасове припинення експлуатації для проведення санітарних днів. У кафе «Рандеву» в Голині не дотримувалися товарного сусідства, у «Вікторії» в Новиці — дезрежиму.

Не дотримуються товарного сусідства й на ринках міста. Про це повідомила начальник управління ветеринарної медицини м.Калуша Марічка Кучма. Також тут спостерігається порушення температурних режимів при реалізації продукції тваринного походження, продаж із землі тощо. До речі, Г.Романко констатувала, що члени комісії пройшлися ринком на Дзвонарській у день засідання і з приємністю зауважили, що риби поза холодильними установками не було. Значить реалізатори виконують попередні вказівки комісії.

Враховуючи стан справ щодо епідемічних ускладнень небезпечних інфекцій (зокрема холери) в інших областях, госпітальна база в Калуші готова, констатували на засіданні. Її розгорнули б на базі центральної районної поліклініки на вул.Каракая, 25. Структури госпітальної бази забезпечені достатньою кількістю медикаментів, дезинфікаційними засобами, комплектами протичумних костюмів.

Не могли члени комісії обійти увагою якість води, яка подається калушанам. Найгірша ситуація з її якістю спостерігається в мікрорайоні, куди подається вода з ВНС «Хотінь». За словами заступника директора з питань водопостачання і водовідведення КП «Водотеплосервіс» Василя Козика, цю проблему планують вирішити тільки в третьому кварталі наступного року за кошти Світового банку. На засіданні вирішили обов’язково до кінця цього року розробити проект локального забезпечення водою центральної районної лікарні, оскільки із відібраних санітарними працівниками 42 проб питної води на санітарно-мікробіологічні дослідження санітарним нормам не відповідало 25, а це майже 60%.

Щодо оздоровлення дітей, то на засіданні констатували, що в місті й районі оздоровили вже 4767 школярів. Хоча оздоровлення в пришкільних таборах завідувач дитячої поліклініки Богдан Кучма поставив під сумнів (і не тільки він — про це давно йде мова). Б.Кучма наголосив також на тому, що не варто організовувати табори в Грабівці, доки там не буде вирішене питання забезпечення питною водою і відповідного збереження продуктів харчування.

Детально на засіданні зупинилися на роботі єдиного розташованого на території району оздоровчого закладу «Лімниця», який розрахований на 175 дітей. Керівників комісії цікавило, чи усунуто зауваження, які прозвучали на засіданні обласної колегії, зокрема забезпечення медичними приладами і засобами пожежогасіння. Директор закладу Сергій Бандура повідомив, що вже закуплені спірометр, динамометр тощо, і також вирішене питання з технічним оглядом вогнегасників.

Автор: Валерія КУЗНЄЦОВА, студентка факультету журналістики Львівського національного університету

Джерело: Дзвони Підгір'я