друкувати


Василь Дем’янів – лауреат цьогорічної премії Івана Франка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-03 06:30:21

2 серпня в Державному комітеті телебачення і радіомовлення України відбулося засідання з присудження премії Івана Франка в галузі інформаційної діяльності. Цьогоріч на здобуття високого визнання було висунуто близько п’ятдесяти творчих робіт – публікації у друкованих ЗМІ, теле- та радіопрограми, а також наукові праці в галузі інформаційної сфери.

Як указано на офіційному сайті Держкомтелерадіо, після обговорення шляхом відкритого голосування Комітет ухвалив рішення присудити премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» – Василеві Дем’яніву, головному редактору газети «Коломийський вісник», за публікацію «Паркові узурпатори, або Цісар заплакав би…», оприлюднену в очолюваному ним часописі 8.2008 року.

Автор розповідає про історію міського парку культури і відпочинку ім.Трильовського, який є найдавнішим у Коломиї, показує боротьбу громади міста проти міської влади і ділків, які намагаються розчленувати та приватизувати територію зеленого оазису покутської столиці. До речі, межі цього улюбленого місця відпочинку коломиян ще дотепер не визначено. І коли газета на першій шпальті розмістила оголошення про намір активістів громади зробити замір паркової території хоча б у дідівський спосіб – сажнем, то (збіг обставин?) через три дні після публікації, напередодні оголошеної акції, редактор потрапив до реанімації через замах на його життя, а відтак став інвалідом.

Що цікаво, Держкомтелерадіо за цей резонансний матеріал торік уже відзначив В.Дем’яніва грамотою премії імені В’ячеслава Чорновола. Й ось тепер нове визнання.

До речі, Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року. Нею відзначають авторів оригінальних публіцистичних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Матеріали на здобуття нагороди подають щорічно, до 1 травня, на адресу Держкомтелерадіо України. Вони мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття. Премію присуджують щорічно в чотирьох номінаціях до дня народження Івана Франка – 27 серпня – у розмірі двох тисяч гривень кожна за рахунок коштів, передбачених на цю мету в державному бюджеті.

Вручення дипломів цогорічним лауреатам відбудеться у рамках урочистих заходів з відзначення 155-річчя з дня народження Івана Франка, які відбуватимуться наприкінці поточного місяця. Свого часу її переможцями стали автори телевізійних програм Андрій Цаплієнко, Єгор Бенкендорф, Галина Устенко-Гайдай, Костянтин Стогній, Леонід Мужук, автори радіопрограм Світлана Короненко, Володимир Різун, Юрій Шаповал, Василь Бирзул, автори публікацій у друкованих ЗМІ Сергій Шевченко, Олександр Балабко, автори наукових праць Анатолій Марущак, Іван Мащенко та інші.