друкувати


В пам'ять сучасникам і нагадування нащадкам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-08-02 09:00:23

Вшанувати пам'ять поляків, закатованих нацистами в ході окупації, мають намір представники обласної влади Прикарпаття, громадськості, місцевих польських культурологічних товариств та офіційних кіл Республіки Польща, з ініціативи яких 6 серпня цього року в Чорному лісі поблизу приміського села Павлівка відбудуться масштабні поминальні заходи.

70 років тому німецькі карателі знищили тут близько семи сотень представників польської інтелігенції. Як розповіли активісти польського культурологічного товариства «Пшиязнь», нацисти на чолі з керівником Станіславського гестапо Гансом Крігером спочатку підступом арештували людей, оголосивши про необхідність усім полякам прибути до комендатури начебто з метою укладення договорів про працевлаштування і отримавши в такий спосіб сотні адрес майбутніх жертв. Пізніше роздягнених в’язнів німці вивозили в Чорний ліс, де розстрілювали, не шкодуючи ані дітей, ані старих, ані інвалідів.

В ході мітингу-реквієму, що відбудеться 6 серпня, планується відкрити пам’ятний знак в пам'ять про загиблих. Ескізи майбутнього пам’ятника, автором якого є львівський скульптор Олександр Криськів, вже затверджено в Івано-Франківській ОДА, Генеральному консульстві Республіки Польща у місті Львові та польській раді охорони національної пам’яті. Крім того, на місці поховання розстріляних поляків буде споруджено дерев’яну капличку. До робіт із оновлення меморіалу долучились керівництво Івано-Франківських ОДА та облради, активісти вказаного вже товариства «Пшиязнь», керівники генконсульства РП в місті Львові, громадськість краю.

Наразі тривають останні приготування для того, щоб гідно вшанувати пам'ять померлих і нагадати нащадкам про ті страшні події, з метою не допущення повторення їх у майбутньому.

Автор: Сергій БІЛИЙ