друкувати


Івано-франківці питимуть чисту воду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-23 09:00:18

Якщо ви думаєте, що вода, яка тече з крану у вашому помешканні, чиста, то Ви дуже помиляєтесь. І навіть не тому, що воду перед подачею у центральний водогін погано очищають. А тому, що 60% водопровідних мереж є зношеними. Тож самі мережі водопостачання і є вторинним забрудником питної води.

Мешканці Івано-Франківська відтепер матимуть чисту воду. Три бювети дуже чистої води відкриті в обласному центрі за адресами: вул. Дорошенка,28 А, вул.Целевича, 8а та вул.Стуса, 21 А. Такий подарунок івано-франківцям зробила ТзОВ «Юр-Аква» у межах проекту «Якісна вода». Згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 питна вода характеризується за 11 показниками епідемічної безпеки, за 73 показниками санітарно-хімічної безпеки, за 9 показниками фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води. За всіма показниками й характеристиками питна вода у невідкритих бюветах дуже якісна і чиста.

«Питна вода у бюветі проходить декілька стадій обробки . Спочатку воду очищують у вугільному фільтрі, далі за допомогою зворотного осмосу фільтрують крізь мембрани. Після цього відбувається озонування води, насичення киснем. Наступним кроком є оброблення води магнітом і ультрафіолетом. Так, до споживача доходить виключно чиста, якісна, мінералізована, структурована вода, - повідомляє член виконкому Василь Мельничук.

Вартість такої води складає 50 копійок за літр, але у п’ятницю з 12.00 до 13.00 та у суботу й неділю з 10.00 до 13.00 набрати чистої водички можна безкоштовно.

Вартість такої очищувальної установки – близько 100 тис. грн. Приватна ініціатива ТзОВ Юр-Аква» дала поштовх реалізації в Івано-Франківську проекту «Якісна вода» у рамках програми «Питна вода України на 2006-2020 рр.» Загалом по Україні в рамках вказаної програми планується збудувати 23 000 групових та локальних систем очистки та доочистки питної води і розлив у тару.

Основна частка фінансування проекту 70% надходитиме з державного бюджету, до якого цього року закладено на ці потреби 400 мільйонів гривень, в тому числі 5 мільйонів – для потреб Прикарпаття (загальний – 6-річний обсяг фінасування по Україні становить 4 мільярди гривень). 30% йтиме з міського бюджету.

«Проект має мету покращення здоров’я людини та суспільства в цілому, підвищення якості життя», - зауважив Василь Мельничук.

Автор: Вікторія БІЛА