друкувати


Проведено практикум, присвячений річниці прийняття про Державний суверенітет України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-15 05:00:11

16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла документ великої історичної ваги — Декларацію про державний суверенітет України. Суверенітет передбачає верховенство, самостійність, повноту й неподільність влади в межах території України. Відтоді Україну було проголошено незалежною державою в зовнішніх відносинах.

Декларацією визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а Верховна Рада УРСР могла виступати від його імені. У документі йшлося про принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову.

Територія України проголошувалася недоторканною. Уперше після багаторічного замовчування Декларація визнавала невід'ємні права і свободи людини. Вона складається з 10 розділів. У розділі про економічну самостійність проголошувалося, що «земля, її надра, повітряний простір, водні й інші природні ресурси є власністю українського народу, тобто громадян України усіх національностей.

Декларація повинна була забезпечувати національно-культурне відродження українського народу і задовольняти національно-культурні, духовні й мовні потреби українців, що проживають за межами України.

Майбутня зовнішня політика України, визначена Декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

Декларація про державний суверенітет України стала поворотним пунктом в сучасній історії України, наблизивши до здійснення споконвічну мрію українського народу про свободу та незалежність.

15 липня 2011 р. в Коломийській центральній районній бібліотеці відбувся тематичний практикум "Вічно живи, Україно!", присвячений 21 річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України. Участь у заході взяли працівники закладів культури району. Зі святом учасників привітала завідувач сектора з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк. Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Федор та директор центральної районної бібліотеки Орина Бирчак надали рекомендації щодо популяризації значимих історичних дат в історії України. Звучали українські пісні та вірші на патріотичну тематику.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА