друкувати


Мистецька зоря космацького гуцула Дмитра Пожоджука

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-12 02:15:43

Про талановитого космацького гуцула Дмитра Пожоджука, який вишиває, пише писанки, виготовляє вироби з бісеру, співає, грає на дримбі й трембіті, знає багато легенд і переказів, уже давно знають шанувальники народного мистецтва не лише в Україні, а й у світі.

А ще  Дмитро Пожоджук — журналіст, новеліст, політик, етнограф, фольклорист, сільський голова Космача. І в усіх оцих справах він легко дає собі раду, ще й встигає виносити на суд глядачів свої твори.

Недавно в Києві у Музеї гетьманства відкрито 60-ту персональну виставку вишивки заслуженого майстра народної творчості України,  лауреата Всеукраїнської премії ім.  Івана Огієнка, лауреата літературно-мистецької премії ім. Мирослава ірчана Дмитра Пожоджука.

Добре слово про мистця мовили режисер Володимир Качур, видатний гітарист Сергій Шматок, член Національної спілки народних майстрів України співачка хору «Гомін» Тамара Глушенок, представник ЮНЕСКО у Львівській області ігор Мелех, кандидат історичних наук голова оргкомітету міжнародного родинного фестивалю «Як намалювати птаха» Ірина Жданова, провідний науковий співробітник Музею гетьманства Віталій Коваленко...

На відкритті виставки побувала і дружина екс-президента України Катерина Ющенко, яка була зачарована вишивками самобутнього вишивальника з Космача. Особливо їй сподобалось декоративне панно «Космацькі взори» та старовинні літери, вишиті на ньому хрестиком і штапівкою. Катерина Ющенко зізналася, що має в своєму офісі велику світлину дочки Дмитра Пожоджука Вероніки, яку виготовив фотомитець із Парижа Юрій Білак.

— Я побувала на виставці Дмитра Пожоджука і ніби вдихнула свіжого повітря, ніби напилася цілющої джерельної води, — ділиться враженнями від побаченого киянка Євгенія Пономаренко. — До цього часу я читала тільки статті Дмитра Пожоджука в пресі, а тепер відкрила його для себе як унікального вишивальника. Ніколи б не подумала, що чоловічі руки можуть створити таке диво.

— Знаю Дмитра Пожоджука давно, — стверджує голова Дніпропетровської обласної організації Спілки народних майстрів України Андрій Пушкарьов. — Саме тому можу аналізувати його роботи і пишаюся, що він досяг такого високого рівня майстерності. Це талант  від Бога і добре, що Україна має такий талант.

Автор: Олена ШУЛІПА, Христина КАНІЩЕВА
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА