друкувати


«Поклик Нації» турбується про… гуцульську мову

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-07-09 04:00:31

Захистити мову українських гуцулів від вимирання закликали вчора під час спеціальної прес-конференції лідери та активісти громадської організації «Поклик Нації», які оприлюднили відкритий лист з даного приводу до всіх небайдужих.

Як стверджує голова структури Тарас Боднар, на сьогоднішній день ратифікована українським парламентом ще в 2003 році Європейська хартія регіональних мов в Україні фактично не діє і жалюгідний стан гуцульської мови, коли з понад мільйона корінних мешканців Карпат лише близько 50 тисяч громадян є реальними носіями цієї мови – типовий цьому приклад. Гуцульскьку мову не вивчають в школах, нею не видаються (за певним виключенням) книжки і газети, вона не використовується в офіційному діловодстві ба навіть жодного авторитетного словника цієї самобутньої мови сьогодні не видано.

Як стверджують активісти «Поклику Нації», діаметрально протилежна ситуація має місце у наших сусідів. На приклад, у Республіці Польща мовам місцевих етнічних менших, як-от: кашубів, сілезців і навіть українців надається максимальне сприяння і розвиток. Навіть вивіски на установах і підприємствах в місцях компактного розселення етнічних спільнот виконані двома мовами.

В зв’язку з вищезазначеним, керівники організації оголосили про створення ініціативної науково-дослідницької групи, яка б мала за мету дослідження і популяризацію гуцульської мови на теренах Прикарпаття і за його межами. До участі в ній ініціатори запросили представників місцевої влади, депутатів усіх рівнів, «не залежно від їхньої партійної приналежності та політичних поглядів», науковців, етнографів, культурологів та «усіх небайдужих».

Автор: Сергій БІЛИЙ