друкувати


Земля зазнає дії найсильнішої за останні 150 років магнітної бурі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-21 03:50:11

Протягом найближчих 18 місяців Земля зазнає дії найсильнішої за останні 150 років магнітної бурі, викликаної масштабними спалахами на Сонці, попереджають британські науковці уряд країни.

Згідно з прогнозами вчених, очікувана буря загрожує вивести з ладу найважливіші системи життєзабезпечення, зокрема, систему електропостачання і комп'ютерне обладнання.

За інформацією лондонського тижневика The Sunday Times, уряд Великої Британії готується на основі спеціального закону про надзвичайні ситуації у разі потреби вимкнути електрику на території всієї країни, щоб зменшити шкоду від магнітної бурі, що насувається.

Як зазначають науковці, Сонце зараз увійшло в цикл підвищеної активності, яка досягне свого піку у 2012 році. За їхніми розрахунками, майбутня магнітна буря щрнайменше вп'ятеро перевершить за силою ту, внаслідок якої у 1989 році без електрики залишилися 6 мільйонів жителів канадської провінції Квебек.

Водночас науковці висловлювали припущення, що сонячна активність протягом наступних 20-30 років може різко знизитися, що може призвести до повторення так званого "маундерівського мінімуму" - найтривалішого падіння сонячної активності з 1645-го по 1715 рік, з яким пов'язують "малий льодовиковий період" у Європі.

Джерело: Освітній портал