друкувати


Літак на біопаливі здійснив переліт зі США у Париж

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-20 10:15:25

Перший у світі літак, заправлений екологічно чистим паливом, зробив трансатлантичний переліт. Про це повідомляється в прес-релізі компанії-виробника судна Honeywell International. Літак піднявся в повітря з аеропорту міста Моррістаун, штат Нью-Джерсі (США), і приземлився в Парижі через сім годин.

Баки літака були заправлені сумішшю, яка була рівними пропорціями палива на основі рижійної олії та авіапалива на основі нафти, яке виготовляє Honeywell International.

Наразі асортиментний ряд компанії складають кілька видів біопалива на основі рижію (Camelina sativa, родина Хрестоцвітих), ятрофи (Jatropha, родина Молочайні) і водоростей.

Відзначимо, перший комерційний авіарейс літака на біопаливі відбувся 2008 р. Власником судна виступила британська авіакомпанія Virgin Atlantic Airways Ltd.

Перший літак, баки якого були заповнені 100% паливом на основі водоростей, був представлений на Міжнародному авіасалоні в Німеччині в 2010 р.

азначимо також, що одним з перших представників авіалайнерів, що працюють з додаванням біопалива, став вантажний літак Boeing 747-8 Freighter. Офіційна презентація літака відбудеться в рамках міжнародного аерокосмічного салону в Ле-Бурже, який відкриється 20 червня в передмісті Парижа.

76-метровий літак Boeing 747-8 Freighter укомплектований чотирма двигунами GEnx-2B виробництва компанії General Electric. Двигуни "харчуються" сумішшю з 85% авіаційного гасу і 15% палива, виробленого з рижію.

Зазначимо, що цю рослину з родини капустяних часто використовують як корм для худоби, а нещодавно були відкриті можливості щодо їїо застосування в якості сировини для авіаційного біопалива.

Недавні випробування, проведені компанією Boeing, показали, що двигуни літака працюють краще за наявності в паливних баках суміші біопалива і гасу, ніж якщо туди залитий чистий гас. Суміш збільшує термін служби двигунів і знижує рівень шуму, видаваний ними під час роботи.

Тестовий політ біопаливний Boeing 747-8 Freighter здійснив у березні цього року. Це дозволило Boeing перевірити літак на ділі і заодно підрахувати кількість шкідливих речовин, що викидаються їм в атмосферу. З'ясувалося, що обсяг викидів зменшився майже в два рази.

Комерційні рейси вантажного Boeing 747-8 Freighter стануть регулярними протягом найближчих кількох місяців.

Джерело: ТСН