друкувати


До суду, не виходячи з СІЗО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-18 05:15:44

Телебачення – цей чудовий винахід минулого століття – відтепер служитиме ще й кримінальному судочинству.

Зокрема, в Івано-Франківську в рамках співпраці між обласним апеляційним судом, обласним управлінням Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міжнародною організацією з міграції стартував новий проект, який передбачає встановлення системи відеоконференцзв’язку між приміщенням суду та Івано-Франківським слідчим ізолятором. В його рамках в обох установах обладнані спеціальні кімнати, в яких містить вся необхідна апаратура для прийому-передачі зображення та звуку з використанням мережі інтернет. Відтак, допитати підслідного, підсудного чи засудженого судді тепер смажна буде без транспортування такої особи із СІЗО до суду, що, як стверджує голова Апеляційного суду в Івано-Франківській області Надія Стефанів, дозволяє зекономити кошти, сили і засоби, дозволяє забезпечити особисту безпеку учасників кримінального процесу та знижує ризик втечі в’язнів з-під варти. При цьому система дозволяє брати участь в допиті одразу кільком особам, зокрема захиснику і прокурору, що є дуже важливим для забезпечення дотримання прав та законних інтересів підсудного чи засудженого.

Зі слів пані Стефанів, застосування подібної форми допиту дозволяє стаття 303 Кримінально-процесуального кодексу України. Крім того відповідні норми вже закладені у спеціальний законопроект, який зараз перебуває на розгляді у Венеціанській комісії.

Проект реалізується на Прикарпатті за підтримки Посольства США в Україні на кошти, надані Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Держдепартаменту США. Встановлення відеоконференцзв’язку між Апеляційним судом і СІЗО – це лишень перший його етап. В подальшому планується залучити до співпраці місцеві суди області, а перспективі планується побудова всеукраїнської системи відеоконференцзв’язку за участю різних суб’єктів кримінального процесу.

Автор: Сергій БІЛИЙ