друкувати


Свято ковальського мистецтва та фольклору "Гамора-2011"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-18 09:00:57

СВЯТО НАЙКРАЩИХ ТРАДИЦІЙ. 25-26 червня 2011 року; с. Лисичово Іршавського району

Організатори: сільська рада с. Лисичово, Іршавська райдержадміністрація, «Боржавські ініціативи», громада ковалів Закарпаття «Клепачі»

У Лисичові є унікальна кузня-музей Гамора. Унікальна – бо, можливо, вона єдина в усій Європі вже понад 100 років дзвенить своїм потужним молотом. Традиційно тут виготовляли сільськогосподарський реманент, а мотики й лопати кують і досі.

Біля Гамори щороку відбувається унікальна подія – свято ковальського мистецтва та фольклорної музики «Гамора». Унікальна – бо із маленького сільського свята розрослася до великої події, яка привертає увагу ковалів з усього світу та людей, котрі цінують справжнє, щире, майстерне.

25-26 червня цього року ковалі з усієї України знов зберуться біля старої Гамори, щоб потішити гостей і, використовуючи тільки правдиві ковальські технології, які налічують сотні років, скувати борона – символ родючості й любові. Любові до землі у всіх сенсах цього слова – землі-матері, землі-годувальниці, Землі-дому.

А оскільки фестиваль щороку розростається і вдосконалюється, програма на «Гаморі-2011» потішить всіх, хто цікавиться справжніми, «не шароварними» традиціями нашого рідного Закарпаття.

Отже, що робити на «Гаморі»?

  1. тішитися з ковальських атракцій – окрім традиційного кування, можна буде побачити «циганську кузню», водяні міхи та процес підковування коней;

  2. викувати сувенір на пам’ять власними руками та подивитися на роботу ковалів у старій Гаморі;

  3. посмакувати смачнющими традиційними закарпатськими стравами, медом та вином;

  4. взяти участь у майстер-класах із гончарства, ткацтва на музейному станку, виготовлення форм для випічки, дерев’яних корит;

  5. піднятися на шалено гарну полонину Кук (1361 м), покататися на конях;

  6. побувати у шахтарській столиці Закарпаття – селі Ільниця, на старих вугільних шахтах;

  7. отримувати гарний настрій від постійних концертів фольклорних колективів нашого краю, Словаччини, Угорщини та Румунії!

Щиро запрошуємо всіх на наше свято! Свято найкращих закарпатських традицій – гостинне, яскраве, веселе, оточене щирими людьми та найгарнішими на світі Карпатами!

Як добратися? Власним автомобільним транспортом, на маршрутних таксі або на спеціальних фестивальних автобусах (довідки та квитки у лінгвістичному центрі «ЛІК», Ужгород – тел. 30429, вул. Лучкая, 16)

Де ночувати? У облаштованому наметовому містечку (так, збирайте речі, як у похід) або у гостинних сільських хатах.

Як харчуватися? На території села буде багато закладів, де пригощатимуть традиційними закарпатськими стравами. У наметовому містечку є місця для вогнищ.