друкувати


В Івано-Франківську відзначили 100-річчя польського поета

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-06-09 12:00:12

По-європейськи вишукано і оригінально відзначили представники польської громади Прикарпаття 100-річчя з дня народження відомого польського поета, перекладача і дипломата, лауреата Нобелівської премії і носія почесного звання Праведника світу Чеслава Мілоша.

7 червня з ініціативи та за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в місті Львові в приміщенні Івано-Франківського народного дому «Просвіта» для них відбувся концерт за участю відомих у Польщі та за її межами виконавців: майстра слова Ольгерда Лукашевича та віолончеліста Мілоша Дроговського, які під звуки меланхолійної, проте чарівної музики привідкрили численним гостям вечора такий багатогранний і не завжди осяжний світ поезії Ч.Мілоша.

Як стверджує консул з полонійних питань Генконсульства РП у Львові Якуб Герольд, який спеціально прибув до Івано-Франківська для участі в урочистостях, наше місто відкриває серію концертів до 100-річчя поета, які покликані популяризувати його творчість на теренах Західної України. «Поезія Чеслава Мілоша, - розповідає пан Герольд, - є космополітичною і сповідує цінності, спільні для усіх народів Європи». Зі слів консула, Івано-Франківськ обрано як місто, де проживає чимало етнічних поляків та поціновувачів польської літератури. Крім того, тут давно вже не проводились заходи під егідою генконсульства.

Зі слів Ольгерда Лукашевича, який зізнався, що вперше приїхав не тільки до Івано-Франківська, а й загалом до України (якщо не зважати на 3-годинний візит до Одеси разом з міністром культури РП), краще відчути творчість Ч.Мілоша, проникнути в хід його думок та осягнути вкладений поетом у свої твори змісти митцеві допомогла зустріч з самим автором, який читав у його присутності свої твори.

Загалом же польські гості погоджуються, що Івано-Франківськ – його архітектура, дух та люди – не сильно відрізняється від тих міст, які вони звикли бачити у себе на батьківщині.

За словами Я.Герольда, розпочату в нашому місті концертну одіссею на честь 100-річчя Ч.Мілоша продовжать концерти в містах Чернівцях та Львові.

Автор: Сергій БІЛИЙ