друкувати


На Коломийщині відзначили 150 річницю перепоховання Т.Шевченка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-23 02:00:08

22 травня 2011 року минає 150 років з часу перепоховання Шевченка на Чернечій горі.

Тарас Шевченко помер 10 березня 1861 року в Санкт-Петербурзі і був там на третій день похований на Смоленському цвинтарі.

Віддати останню шану Великому Кобзарю прийшли Достоєвський, Лєсков, Салтиков-Щедрін, Тургенєв, Некрасов, представники української, польської, грецької громад Санкт-Петербурга. Ще в день смерті Тараса Шевченка його друзі - художник Григорій Честахівський, брати-літератори Михайло та Олександр Лазаревські вирішили виконати волю поета - поховати його в Україні, адже передсмертними словами 47-річного Шевченка були: "До Канева...". Невдовзі українська громада міста домоглася дозволу царської влади на перепоховання поета.

27 квітня вони прибули до Москви, де труну поета встановили в Тихонівській церкві. 18 травня домовину з прахом Шевченка було доправлено до Києва. Київська "Громада" організувала багатолюдну маніфестацію, яка завершилася панахидою в церкві Різдва Христового. Труна перебувала в церкві до 20 травня, а вранці на руках її понесли до пароплава "Кременчуг", який узяв курс на Канів. Прощання з поетом відбувалося в Успенському соборі в Каневі.

22 травня після богослужіння прах Шевченка було поховано на Чернечій горі біля Канева - в місці, яке відповідало його "Заповіту". Незабаром могила Шевченка перетворилася на місце паломництва українців, а Чернеча гора отримала назву Тарасової. Відзначення річниць перепоховання поета стало національною традицією всупереч репресіям влади. 1925 року могила поета стала частиною Канівського музею-заповідника, а через 14 років там було відкрито пам'ятник роботи скульптора Манізера. Сучасного вигляду меморіал набув улітку 1939 року із встановленням на могилі Кобзаря бронзового пам'ятника і спорудженням літературно-меморіального музею.

Щороку у травневі дні біля могили поета в Каневі проходять богослужіння, сюди звідусіль їдуть люди вклонитися Кобзареві.

З нагоди 150 річниці перепоховання поета 22 травня 2011 року на площі Шевченка голова райдержадміністрації Михайло Негрич, міський голова Ігор Слюзар, голова районної ради Богдан Болюк, за участю керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадськості, молоді, засобів масової інформації взяли участь у церемонії покладання вінків до пам’ятника Великого Кобзаря.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА