друкувати


Голова Коломийської РДА провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-05-16 04:15:16

13 травня 2011 року голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич провів прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

30 квітня 2011 року розпорядженням Президента України Віктора Януковича Михайла Негрича було призначено головою Коломийської районної державної адміністрації. Нового очільника району представив при численному зібранні в Народному домі голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Нагадаємо, що Михайло Михайлович обіймав цю посаду у 2001-2005 роках. У травні минає рік другої каденції Михайла Негрича на посаді голови райдержадміністрації.

За словами Михайла Михайловича, рік для нього минув як один день. Мабуть, тому що в роботі непомітно втікає час.

Свій виступ перед журналістами Михайло Михайлович розпочав з освітньої галузі. Педагогів називає потужною і дружньою освітянською родиною, яка натхненно працює, живе цікавим насиченим життя і, головне, виховує майбутнє покоління дбайливими господарями на нашій землі, в дусі патріотизму, бере участь у відбудові і ремонтах, у толоках разом з батьками, усією громадою, є активом села.

Освіта – фундація завтрашнього господаря

Фактично щомісяця торік ми відкривали по садку, на будівництво, відбудову яких з районного бюджету виділено вагомі суми. Так, на капітальний ремонт діючого дитсадка у Турці виділено 70 тисяч гривень. У Підгайчиках колись був один із кращих садків в Україні, на жаль, він пережив роки занепаду, на його відродження витрачено 370 тисяч гривень. У Лісній Слобідці приміщення колишнього садка частково використовувала школа. Тут провели реконструкцію і добудову, на що витрачено 230 тисяч гривень. Дочекалися свого садка Слобода — на відкриття якого витрачено 120 тисяч гривень і П’ядики, де частина приміщення садка і досі в оренді, а другу —відновили, витрачено 170 тисяч гривень. Крім того, на капремонт дитсадка у Мишині з районного бюджету виділено 50 тисяч гривень, у Воскресинцях — 60 тисяч гривень. Закінчено роботи по облаштуванню нової паливної у дитсадку села Угорники, на що спрямовано з районного бюджету 70 тисяч гривень. А всього по дитсадках було виконано робіт на суму мільйон сто сорок тисяч гривень.

Вартує нагадати, що зроблено в освіті за рахунок інвестиційних коштів, адже на Коломийщині з метою залучення коштів міжнародної технічної допомоги реалізується проект Європейського союзу та програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”. Зокрема, у рамках проекту проводились: заміна вікон у дошкільному закладі селища Отинія, загальна вартість 127 тисяч гривень; заміна вікон у школі села Жукотин, загальна вартість 97,7 тисяч гривень; проведення енергозберігаючих заходів у Пилипівській школі, загальна вартість 76,3 тисячі гривень, енергозберігаючі заходи в приміщенні дошкільного закладу та ЗОШ І ступеня села Залуч вартістю 138,20 тисяч гривень, енергозберігаючі заходи Пилипівської ЗОШ І-ІІ ст. по філії села Кропивище загальною вартістю160,05 тисяч гривень.

Цьогоріч у дошкільній освіті роботи продовжуються у таких селах, як Іванівці, Шепарівці, Мала Кам’янка, Княждвір, Пилипи, Замулинці, Джурків, Сопів — де виготовляється проектно-кошторисна документація на добудову чи реконструкцію приміщення, а де вже розпочато капітальні ремонтні роботи. Так, в Іванівцях на стадії завершення виготовлення проектно-кошторисної документації на добудову приміщення школи під дитячий садок, займається фірма ТОВ “Прикарпатбудпроект”, профінансовано 30 відсотків авансу із 70 тисяч гривень. Ця ж фірма у Шепарівцях виготовляє проектно-кошторисну документацію на реконструкцію приміщення під дитячий садок, перераховано аванс 16.650 грн. із 77 тисяч гривень. На стадії закінчення капітальні ремонтні роботи у Малій Кам’янці, готовність — 70 відсотків. Роботи проводить ПП “Альбатрос 4-В”. У Княждворі проводить реконструкцію фірма Миколи Присяжнюка, перераховано аванс 85.354,4 грн., укладено договір на 290 тис. грн. Проводиться капремонт частини приміщення школи в селі Кропивище ПП “Семплюс”, профінансовано 72 тисячі гривень. У Замулинцях укладено договір з ПП “Альбатрос 4-В”: поміняно вікна, демонтовано перегородки, перераховано аванс 88,5 тис. грн. У Джуркові фірма “Доброта” перекриває дах — частину приміщення накрито шльонкою, побито лати. У Сопові проведено топографічну зйомку, за яку перераховано 4472 грн., ПП “Форум” займається розробленням містобудівного обґрунтування будівництва дитячого садка, за що профінансовано аванс 4662 грн. Загалом з місцевого бюджету заплановано на цей рік капітальні видатки у сумі 2 млн 55 тисяч гривень.

Чималий перелік зробленого по навчальних закладах. Це, в першу чергу, будівництво другої черги Спаської ЗОШ І-ІІІ ступенів на 198 учнівських місць. Виконано робіт більш як на три з половиною мільйони гривень. Проведено реконструкцію котелень, фасадів, дахів у семи школах — Гвіздецькій, Коршівській, Іванівецькій, Шепарівцівській, Спаській ЗОШ І-ІІ ст., Жукотинській, Корницькій майже на 950 тисяч грн.; капітальний ремонт системи опалення школах — Отинійській, Гвіздецькій, Ценявській, Товмачицькій, Мишинській — на 385 тис. грн. У дев’яти школах — Великокам’янській, Замулинецькій, Княждвірській, Струпківській, Жукотинській. Ліснослобідській, Угорницькій, Сідлищенській, Молодилівській проводився капітальний ремонт спортзалів та приміщень, вартість робіт становить понад 800 тис. грн.

Окрім того, проведено капітальний ремонт санвузлів та поточні ремонти системи опалення, водостоків, каналізації, котелень на суму понад 250 тисяч гривень; замінено віконні та дверні блоки на теплозберігаючі металопластикові загальною площею понад тисячу метрів квадратних на суму більш як 520 тисяч гривень. Проведено благоустрій території Голосківської та Ліснослобідської ЗОШ І-ІІ ст., на що витрачено понад 130 тис. грн.

Вартує також згадати, що в новому навчальному році школи отримали нові парти та меблі для їдалень, виготовлені ТзОВ “БІТ”, яким керує підприємець Василь Іванішин. Ці меблі для їдальні — дуже зручна збірна конструкція. Отримали їх, а також парти, школи: Спаська, Замулинецька, Ліснослобідська, Ковалівська, П’ядицька, Рунґурська, Товмачицька, Торговицька, Марківська, Молодятинська та інші. А всього по закладах освіти торік виконано робіт на суму 8181,6 тисячі гривень. За перший квартал вже цього року — на суму 82.935 грн. Це ремонт котелень, водопроводу, придбання технічних матеріалів та обладнання.

Найвагоміше цьогорічне капіталовкладення — на завершення будівництва другого пускового комплексу школи у Спасі на суму 2,4 млн грн. Тут передбачається спорудження сучасного шкільного спортзалу, благоустрій території. Це буде школа європейського рівня. Ми її зробимо показовою. І не тільки цю.

Коломийщина славиться талантами

У кожному селі є гарні колективи, кожне село багате талантами. Ми всі мали змогу вкотре переконатися в цьому під час проведення міжнародного фестивалю у Спасі. До фестивалю ми капітально відремонтували Народний дім у Спасі та бібліотеку села Спас Долішній на суму 137,3 тис. грн., з них понад 108 тис. грн. — це кошти з місцевого бюджету. Перекрито дах Будинку культури у селі Виноград на суму 140 тис. грн., виконано ремонтно-будівельні роботи на 132 тис. грн. Будинку культури села Голосків, капітально відремонтовано клуб у Торговиці на суму понад 73 тис. грн., перекрито дах та замінено віконні блоки Будинку культури та бібліотеки села Турка, на що спрямовано 413 тис. грн., перекрито другу половину даху Будинку культури села Товмачик — на що із сільського бюджету виділено 26 тис., а з районного — 49 тис. грн. Замінено віконні блоки на енергозберігаючі в бібліотеках сіл Раківчик, Іванівці, Турка, Спас Долішній, Велика Кам’янка та селища Отинія на суму 67,1 тис. грн. А всього по закладах культури торік виконано робіт на суму 1.166,8 тис. грн. Уже в першому кварталі цього року проведено поточні ремонти в бібліотеках сіл Ганнів, Пилипи, селищі Отинія, ремонт фасаду Будинку культури у Матеєвцях, замінено віконні блоки у клубі села Годи-Добровідка. Загалом на капітальні ремонти виділено понад 440 тис. грн. і закуплено предметів та матеріалів на більш як 90 тис. грн.

Вартує відзначити Будинок культури у Лісному Хлібичині. Його будівництво розпочалося ще в 1989-ому. Довгобуд розтягнувся на 17 років. У часі моєї першої каденції було виконано основні роботи, а в експлуатацію об’єкт здано у 2006-ому. Активну допомогу в будівництві надавала громада: допомагали штукатурити стіни, мурувати перегородки, фарбували вікна, двері, впорядковували благоустрій — і в новому приміщенні завирувало творче життя. Тут є просторі глядацькі і танцювальні зали, три кімнати для занять у гуртках, де займається понад 200 осіб. А про ансамбль “Сопілкарі”, який у 2008-ому відзначив 25-річчя заснування, знають далеко за межами України. У розмові про цей колектив, до речі, один із трьох народних, якими багатий цей Будинок культури, одразу згадуються чудові сценічні костюми сопілкарів, пошиті за кошти канадсько-українського фонду “Світ для дітей”.

За підсумками обласного конкурсу на кращий клубний заклад у сільській місцевості у 2006-ому та 2010-ому Ліснохлібичинський будинок культури посів перше місце, а нещодавно Міністерство культури і туризму оголосило його переможцем у Всеукраїнському конкурсі “Кращий заклад культури в сільській місцевості”, а директора — керівника і засновника аматорських колективів, талановитого музиканта Івана П’ятничука представлено на звання заслуженого працівника культури України. Наразі такого почесного звання у районі удостоєні Ганна Огородничук та Ганна Луцак, керівники художніх колективів закладів культури Великої Кам’янки та Мишина.

Якщо говорити про визнання, то 34 наші колективи мають звання народний аматорський, з них: два муніципальних оркестри — народних інструментів “Гуцулія” і духовий “Сурми Покуття”, три дитячих зразкових. На Коломийщині працюють члени Спілки народних майстрів України. Наша гордість — народний артист України Петро Терпелюк.

Мистецькі колективи нашого району презентували свої творчі здобутки за кордоном — у Польщі, Румунії, Лівії, Угорщині, Німеччині, Білорусі. Без них не обходиться жоден концерт, будь-які урочистості, фестивалі і їхній ви¬ступ завжди згадується яскраво, колоритно. Ще свіжий в пам’яті Всеукраїнський фольклорний фестиваль “Писанка-2011”, ті чудові великодні гаївки, театралізоване дійство, з якими виступали на концерті фольклорні колективи Верх¬нього Вербіжа, Перерова, Сопова.

З приємністю хочу назвати творчі колективи, які нещодавно повернулися з Києва з перемогою у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії ім. Павла Вірського. У конкурсі, його третьому етапі, взяли участь майже триста колективів, це 2700 аматорів з усієї України. Івано-Франківську область представляли аж шість колективів — з Івано-Франківська, Калуша, села Радча Тисменицького району та Великої Кам’янки і Отинії нашого району і міста Коломия. І всі вони потрапили у гала-концерт. Так от, у номінації “сільські заклади культури” народний аматорський ансамбль танцю “Прикарпаття” Будинку культури села Велика Ка¬м’янка, де керівником заслужений працівник культури Ганна Огородничук, посів перше місце, а народний аматорський ансамбль пісні і танцю “Прикарпаття” Будинку культури селища Отинія, де керівниками Людмила і Мирослав Марцінківи та Володимир Гринів — друге місце.

У сфері культури працюють не просто професіонали, а щиро віддані обраному фаху люди, творчі, ініціативні. Прикладом у цьому є центральна районна бібліотека та селищні бібліотеки Отинії, Печеніжина, Гвіздця, які взяли участь у конкурсі “Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету-ІІ” програми “Бібліоміст” і за підсумками другого раунду стали переможцями.

Програма “Бібліоміст” впроваджується в бібліотеках України за підтримки Міністерства культури і туризму, громадських організацій України і США при фінансуванні Фундації Білла і Мелінди Гейтсів. Програма спрямована на обладнання бібліотек комп’ютерною технікою з підключенням до Інтернету з метою надання місцевій громаді вільного доступу до інформаційних ресурсів глобальної мережі.

При написанні проекту центральна районна бібліотека та селищні бібліотеки заручилися фінансовою підтримкою райдержадміністрації, адже приміщення бібліотек треба привести у відповідність до вимог проекту, а це: модернізувати електропроводку, підключити Інтернет, придбати меблі під комп’ютери, встановити засоби охорони та протипожежної безпеки. Натомість, за умовами програми “Бібліоміст”, бібліотеки отримають 15 комп’ютерів з повним ліцензійним забезпеченням та вільний безкоштовний доступ до Інтернет-мережі протягом трьох років. Ось так, завдяки спільним зусиллям, фінансуванню проекту згідно з програмою та з допомогою райдержадміністрації, наші бібліотеки ідуть в ногу з часом.

У районі діє шість шкіл естетичного виховання. І вихованці кожної із них гідно представляють Коломийщину на різних конкурсах. Буквально днями Печеніжинська школа, де директором Марія Маївська, у регіональному конкурсі оркестрів народної музики серед 17 учасників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області посіла третє місце.

Вартує підтримки почин Гвіздецької школи мистецтв, де директором Ігор Довганюк. Тут нещодавно провели акцію — посадили сад добра і любові, в якій і я брав участь, а ще тут провели перший пленер юних художників, щоб започаткувати дитячу художню галерею. А ось приміщення школи, яка знаходиться у костелі 18 століття, потребує ремонту, і ми стараємося, щоб ця пам’ятка архітектури потрапила під охорону ЮНЕСКО, як і церква у Нижньому Вербіжі. Під час фестивалю “Писанка-2011” я мав можливість доповісти про ці об’єкти безпосередньо Міністрові культури Михайлові Кулиняку, він зацікавився, пообіцяв допомогу і сприяння.

Медичне містечко – здоров'я мешканців Коломийщини

Мрією для Михайла Михайловича залишається будівництво медичного містечка для мешканців Коломийщини, адже в різних куточках міста знаходяться лікувальні заклади, в які важко добиратися. "Ідея втілення медичного містечка знайде своє логічне завершення, - з впевненістю заявив Михайло Михайлович, - адже здоров'я нації - понад усе. У містечко входить центральна районна лікарня, дитяча лікарня і недобудована поліклініка. Під час ремонту кардіологічного та терапевтичного відділень виконано робіт на 4,3 млнгрн. З районного бюджету торік на ремонт терапевтичного корпусу виділено мільйон 300 тис.грн. і вже цьогоріч бюджетні призначення – 620 тис.грн. При уточненні бюджету будемо намагатися ще додавати, щоб повністю закінчити корпус. У понеділок, 16 травня, відбудеться відкриття очного відділення другого поверху центральної районної лікарні, тож запрошую усіх журналістів. ЦРЛ від наших партнерів з Німеччини отримала допомогу твердим інвентарем на суму майже в півтора мільйона гривень. Це 87 функціональних ліжок, 25 матраців, 34 тумбочки, 23 ходунків для дитячої лікарні.

Плідною для Коломийщини є реалізація українсько-швейцарської програми “Сприяння здоров’ю матері і дитини”. Ми працюємо в рамках цієї програми уже третій рік, освоєно 380 тис. грн. Для пологового будинку придбано чотири кардіомонітори, дві лампи фітотерапії, апарат для моніторингу за станом дитини; перфузори, глюкометри, шведські стінки, м’ячі, підготовлено п’ять пологових залів для партнерських пологів.

При жіночій консультації обладнано “кабінет-школу” відповідального батьківства”, куди закуплено обладнання на 130 тисяч грн. Такі школи у рамках програми цьогоріч запрацюють у Гвіздецькій, Отинійській, Печеніжинській лікарнях.

Координатори програми високо оцінили результати, яких досягнуто на Коломийщині і працю всіх, хто доклався найбільше, було відзначено у Києві подяками. Приємно, що таку подяку вручили і мені. Нещодавно представники швейцарської сторони приїжджали до нас, вони залишилися задоволені побаченим і, очевидно, нашу співпрацю буде продовжено.

Ми також приділяємо належну увагу амбулаторіям і ФАПам, тут проведено і проводяться ремонтні роботи. Так, капітально відремонтовано дах приміщення амбулаторії у Великому Ключеві на суму 175 тис. грн., зовнішніх стін ФАПу — у Закрівцях, у селі Станіславівка. Придбано медичну апаратуру та інструментарій для ФАПу у селі Ценява та Гвіздецької лікарні на суму 2.286,09 грн. — зокрема, електрокардіограф.

Найвідрадніше те, що розконсервовано будівництво центральної районної поліклініки. Минуло понад десять років простою — і ось з Державного бюджету виділено вісім мільйонів гривень. Роботи уже розпочато, усі питання оперативно вирішуються на місцевому рівні.

І ще. До мене, як до депутата обласної ради, адміністрація центральної райлікарні звернулася з проханням посприяти у виділенні коштів для закінчення реконструкції приміщення молочної кухні під баклабораторію. Для завершення реконструкції необхідні кошти в сумі 2 млн 933 тис. грн. Це дуже важливо, адже тоді стане можливим об’єднати всі клінічні та біохімічні лабораторії медичних установ в одну централізовану. Концентрація проведення аналізів і медперсоналу дасть можливість ефективніше використовувати і лабораторне обладнання, і якісно покращити роботу лабораторної служби щодо діагностики захворювань. Депутатський запит щодо сприяння у виділенні необхідних коштів я направив голові обласної ради Олександру Сичу. Вірю, що всі ми разом, з допомогою меценатів, громади краю зреалізуємо в медицині найсміливіші плани.

Дороги будуть, мов під лінійку

Упродовж минулого року на дорогах району виконано капітальні, поточні ремонти на суму понад сім мільйонів гривень, зокрема виконано робіт по ремонту доріг місцевого значення на суму 1 мільйон 700 тисяч грн. у 12 селах. Проведено поточний ремонт доріг комунальної власності на суму 2 млн300 тис.грн., у 17 селах району також проводилися роботи по експлуатаційному утриманню доріг у 21 селі на суму 2 млн200 тис.грн. Крім того, проводилися роботи по угоді з 44 сільськими радами на суму 1 млн100 тис.грн. Відновлено пішохідні переходи, пошкоджено стихією у 2008-ому в Мишині, Печеніжині, завершено будівництво пішохідного переходу в Нижньому Вербіжі, Спасі. Загалом в районі дороги протяжністю 1115 кілометрів.

У сільському господарстві – завжди ми перші!

Цьогоріч агроформування району планують додатково залучити в обробіток 1250 га землі. Найпотужнішими підприємствами є філія “Перспектив” ЗАТ “Зернопродукт МХП”, ПП “Степан Мельничук”, ТзОВ“Агро-Дует”, ТзОВ “АПФ Левада”. Ці підприємства обробляють понад 11 тисяч га земель у районі. Ця цифра зростатиме за рахунок залучення в обробіток земельних паїв населення. Намагаємося усе зробити для того, щоб наші родючі землі не заростали бур’янами. Створено робочу групу для проведення інвентаризації щодо раціонального використання земель відповідно до їх цільового призначення на території району по Княждвірській сільській раді, опрацьовано села Княждвір, Кийданці.

Низка агроформувань плідно працює, залучаючи вітчизняні та іноземні інвестиції. Зокрема, ПАФ “Вільна Україна”, ТзОВ “Корнич” співпрацюють з потужним українським інвестором — філією “Перспектив”, яка обробляє 2353 га земель в селах Підгайчики, Ценява, Корнич, Семаківці, Матеєвці.

Підприємство зі стовідсотковим польським капіталом ТзОВ “Агро-Дует” обробляє 1200 га землі в селі Велика Кам’янка. Польський інвестор має власний переробний комбінат і планує відродити тваринництво, вирощування птиці, рослинництво. Загалом за минулий рік в економіку району іноземними інвесторами вкладено більше 15 мільйонів доларів.

У Підгайчиках відновив роботу завод по переробці яблук. Сюди влилися вітчизняні інвестиції. Це буде виробництво від поля — до готової продукції, і не лише з нашого району, виробник охопить і сусідні райони, щоб продукція не вивозилась за межі області, а перероблялася на місці.

Маємо програму відродження вівчарства. У Ковалівці один власник має більш як тисячу голів. Влітку отара пасеться на полонині, тож восени мають гарний прибуток і приплід. Дбайливо господарюють у напрямку тваринництва у Турці, ТзОВ “Корнич”, господарстві “Прут-Генетик”. За перший квартал надоєно молока в агроформуваннях 398 тонн, середній надій молока на корову 1011 кг, це на 106 кг більше відповідного періоду минулого року. М’яса тварин вироблено 342 тонни, що на 108 тонн більше, ніж торік.

Усіма категоріями господарств на сьогодні засіяно 4.457 га, або 101,6% до прогнозованих площ ярих ранніх і зернобобових культур. У тому числі агроформуваннями — 1738 га, або 104,1%. Посіяно дві третини із запланованих площ кукурудзи. Агроформування дещо збільшили площі під картоплю, і значно — під соняшник: планували 580 га, посіяли — 735 га.

На 556 га більше, ніж торік, заплановано, посіяти гречки. Достатньо заплановано кормових культур, вирощуватимуть у районі сою і цукрові буряки, овочі.

Оскільки зустріч з представникам преси виявилася цікавою й змістовною, Михайло Негрич дав вичерпні відповіді на запитання журналістів, яким цікаво було почути про партнерство за кордоном. Коломийський район співпрацює з Польщею з 2003 року, продовжуються дружні відносини з Румунією. Назріли взаємовідносини з Канадою. Звучали запитання про шефство над інтернатами. Михайло Михайлович запевнив, що в районі проблемних питань не виникало, оскільки влада завжди з опікою відноситься до дітей, налагоджено контакти з керівниками Гвіздецької, Печеніжинської школи-інтернат, а також в м.Коломиї. Про дітей не забувають під час Святого Миколая, Нового року, Різдвяних та Великодніх свят. Він закликав жителів Коломийщини не бути байдужими,проявляти милосердя, надаючи благодійну допомогу.

Під час зустрічі виникали запитання щодо скорочення в структурах державної влади, пілотний проект з метою об'єднання міста і району, співпраця з міським головою, оновлення міського озера.

Прес-конференція пройшла у злагодженій обстановці. А на запитання одного з журналістів під яким девізом працює сьогодні голова райдержадміністрації, Михайло Негрич зауважив: "При в'їзді в Коломийський район з м.Івано-Франківська встановлено знак "Вас вітає писанкова Коломийщина". Моїм девізом є сумлінною працею досягти вагомих успіхів задля розквіту Коломийщини, перетворити її на справжню миловидну писанку".

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА