друкувати


Театр подарував коломиянам ще одну прем’єру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-18 06:00:14

«Отак загинув Гуска» – ще одна вистава, яка щойно з’явилася в репертуарі Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича.

Однойменна п’єса Миколи Куліша народилася ще в далекому 1925 році, проте вперше ожила на сцені лише через чотири десятиліття. З того часу за постановку цього твору бралося не так багато режисерів, тому що твори Миколи Куліша є глибокими за змістом. Однак молодий режисер Коломийського театру Володимир Мартищук все ж наважився показати глядачам своє розуміння п’єси.

Сюжет п’єси доволі простий. Колишній чиновник Саватій Гуска – батько семи дочок, які вже в літах. Як видати їх заміж та як вжитися з ненависними більшовиками – це питання, які не дають спати чоловікові ночами. Вистава зарекомендована як комедія, проте в деяких моментах все ж напрошується більше жанр трагікомедії. Врешті-решт таким і є справжнє життя: з одного боку смішне, а з іншого – трагічне.

Важкі післяреволюційні часи та сімейні негаразди – це реалії, в яких опинився головний герой, але в нього все-таки залишаються сили сміятися над таким станом речей. Виставу глядачі зустріли із захопленням, адже ми живемо практично в таких самих обставинах. Тема «як вижити?» є близькою кожному пересічному українцеві.

Автор: Оксана РИЖУК