друкувати


Керівники Івано-Франківшини вирішили закупити пересувні флюорографи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-15 03:00:15

14 квітня на засіданні колегії обласної державної адміністрації начальник головного управління охорони здоров'я Микола Олінійчук доповідав про те, як виконується Програма протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках в Івано-Франківській області.

Зазначалося: туберкульоз є актуальною медико-соціальною проблемою не лише в Україні, а й в усьому світі. За даними ВООЗ Україна посідає 7 місце серед країн з найвищим рівнем захворюваності.

За останні 4 роки показник захворюваності на туберкульоз на Прикарпатті, за словами головного медика, знизився на 14%. Зокрема, зареєстровано 14 випадків локальних форм дитячого туберкульозу (у Тисменицькому, Коломийському районах та м.Івано-Франківську по 3 випадки, Галицькому - 2). Захворюваність на туберкульоз серед підлітків - 24,3 проти 29,9 тисяч в Україні.

За словами Миколи Олінійчука, у Богородчанському, Долинському, Калуському, Рожнятівському районах та м.Івано-Франківську програма протидії туберкульозу прийнята «із запізненням».

Обсяг фінансування п'ятирічної програми протидії захворюванню на туберкульоз в області, яка завершується у поточному році, повинен складати 4 млн грн. Однак кошти на її реалізацію, за повідомленням доповідача, виділялись лише в Городенківському, Калуському, Косівському, Богородчанському, Надвірнянському районах, містах Яремче та Івано-Франківську. Решта районів і міст обласного значення кошти на протидію туберкульозу не виділяли.

З обласного бюджету на протитуберкульозну програму було виділено 1 740 тис. грн. За словами Миколи Олінійчука, кошти були використані на придбання туберкуліну та забезпечення роботи двох пересувних цифрових флюорографів. За 2008-2010 роки показник охоплення прикарпатців тубдіагностикою на 30% перевищує аналогічний показник в Україні (973,1 проти 697 на 1 тис. населення). Найнижчий показник у Верховинському, Снятинському районах та м.Болехові.

Микола Олінійчук стверджував, що діючі пересувні цифрові флюорографи ОФПЦ «технічно застарілі». Тому головне управління охорони здоров'я ОДА має надію на придбання двох нових пересувних флюорографів для ОФПЦ.

За останні 3 роки кошти на зміцнення матеріально-технічної бази тубустанов, понад 2 млн грн, виділялись з бюджетних коштів. Належно організована протитуберкульозна робота в Галицькому, Городенківському, Косівському та Коломийському районах, недостатньо - у Тлумацькому, Снятинському та Тисменицькому, де високий відсоток занедбаних форм туберкульозу, «вкрай недостатнє фінансування заходів програми».

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, врахувавши пропозицію голови обласної ради Олександра Сича, вніс доповнення до проекту рішення з цього питання - закупити за кошти обласного бюджету два пересувні флюорографи.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА