друкувати


М.Вишиванюку привезли тризуб, який належав Степану Бандері

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-04-14 05:00:44

Дерев’яний тризуб, який належав Степану Бандері, передав учора голові Івано-Франківської ОДА Михайлові Вишиванюку настоятель української автокефальної церкви святої Покрови із Чикаго отець Іван Боярчук.

Цю реліквію він свого часу отримав разом з іншими цінностями, серед яких є й іменні речі провідника ОУН, від владики Петра Колеснікова. До речі, разом із тризубом губернатор отримав і перстень-печатку владики Петра, якою той користувався як керівник Спілки Визволення України.

Ідея привезти цей тризуб на Прикарпаття зародилась у голови ОДА давно.

«Свого часу я був у Чикаго, – розповів Вишиванюк. – І зустрівся там з владикою Петром, вдома у отця Івана. Ми розговорились. Цей тризуб йому особисто подарував Степан Бандера. І я подумав, що було би добре, якби така унікальна річ знаходилась у нашому музеї Бандери в Старому Угринові. Він тоді сказав, що подумає».

За словами губернатора, сам владика Петро був унікальною людиною, натхненним письменником, очолював комітет зі збору коштів на озброєння та одяг для вояків УПА.

«Ми в його честь вирішили зробити невеличкий музей і церкву – біля обласної траси, де автобазар, – зазначив Михайло Вишиванюк. – Ці достойні речі мають знаходитись у тому музеї. У мене вдома ще зберігаються дві речі владики – це годинник, який йому подарував Бандера, він і досі йде, і ще дещо. Все це передам до музею».

Джерело: Газета «Репортер»