друкувати


Тріо Chlopcy Kontra Basia виступило в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-28 09:00:37

Якби вони не зійшлися у тріо, Бася без хлопців співала би фолк. Натомість хлопці без Басі грали би джаз. А от зібравшись разом завдяки інтернет-оголошенню, разом творять неофолк.

Або ж етноджаз. Іронійна назва польського гурту «Хлопці контра Бася» — це гра слів із подвійним змістом. Chlopcy Kontra Basia дебютували в квітні 2010-го на одному з етно-фестивалів у Польщі, де одразу ж здобули друге місце. Молодий колектив в Україні з гастролями вперше.

Хоча один з його учасників — контрабасист Марцін — вже навідувався до Криму в дитинстві у якості вихованця дитячого табору відпочинку. Тендітна співачка з надзвичайним вокалом Бася Дерлак, окрім народних польських пісень, раніше співала також білоруські, сербські, та українські. У тріо вона відповідає також за біт-бокс, а також звучання кларнету та в'єтнамської дримби. А виконує виключно авторські композиції, натхненні польською народною культурою. Доповнені джазовим звучанням текти пісень гурту зазвичай викликають посмішку — адже вони легкі та кумедні, іноді схожі на байки. Незрозумілими «Хлопці контра Бася» не залишились — хоча їх і лякав перед туром певний мовний бар'єр. До речі, Івано-Франківськ почув і побачив наживо останній з 8 концертів в рамках турне Україною від «Хлопців контра Бася». Ще 2 з них відбулось у столиці — і по одному — у Дніпропетровську, Львові, Вінниці, Одесі та Сімферополі.

Джерело: Радіо «Західний полюс»