друкувати


Міліція розшукала безвісти зниклого хлопчину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-15 02:32:47

Після дводенних активних пошуків працівники міліції розшукали 14-річного школяра з Ланчина Надвірнянського району, котрий 12 березня залишив домівку і дві доби не давав про себе знати.

Як повідомила начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Івано-Франківській області майор міліції Алла Лемчак, правоохоронці виявили хлопчину на території закинутого підприємства на околиці селища Ланчин. У тому місці він збирався заночувати. Знайдений підліток не хоче повертатися додому, оскільки затаїв образу на матір. У працівників міліції також є підстави висунути претензії до жінки: щодо неї складено протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з учиненням насильства в сім’ї. Як з’ясовано, 12 березня матір побила сина. Він не стерпів кривди і такого ставлення до себе, адже більшість часу його вихованням займається батько, поки матір перебуває за кордоном. Зрештою, побувши нетривалий період на батьківщині, жінка знову збирається в далекі мандри. Через небажання підлітка повертатися додому його поселили в притулок для неповнолітніх в Івано-Франківську. Хлопчина відвідуватиме шкільні заняття в одній з івано-франківських шкіл.

За інформацією з відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС в області, упродовж двох з половиною місяців цього року в міліцію надходило 18 заяв та повідомлень громадян про зникнення неповнолітніх дітей. У кожному разі правоохоронці розшукували зниклих. На жаль, у процесі цієї роботи нерідко проявлялася загальна для цих випадків проблема – батьки байдужі до того, як їхні діти проводять дозвілля, з ким спілкуються, які у них думки. Траплялося й таке, що відсутність дитини батько чи матір помічали не відразу, а починали бити на сполох наступного дня. Мабуть зайве говорити про те, що подібна бездушність і байдуже ставлення до виховання та контролю за дітьми негативно впливає на формування їхньої свідомості і загальний розвиток. В іншому випадку той же підліток може потрапити під негативний вплив не найкращого оточення з числа дорослих правопорушників чи потенційних злочинців.

Цьогоріч на Івано-Франківщині неповнолітні вчинили 54 злочини, здебільшого йдеться про крадіжки. Це на 18 відсотків менше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас міліція задокументувала 9 злочинів, пов’язаних з фактами утягнення дорослими особами дітей у злочинну діяльність.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області