друкувати


Від переохолодження загублених сноубордистів врятував постійний рух

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-02 11:00:02

Чотири підрозділи гірських рятувальників, батьки і навіть рятувальний гелікоптер протягом цілого недільного дня 27 лютого шукали двох товаришів-сноубордистів, які в 26 лютого вранці вирушили на вершину з боку села Дземброня і загубились.

Першим тривожним сигналом від двох тернополян, 1984 та 1985 років народження, став дзвінок одного з них батькам. Хлопець повідомив, що з ним все в порядку, проте зауважив, що на вершину насувається туман. Надалі зв'язок з хлопцями зник і не відновився до пізнього вечора, що спонукало їх батьків звернутись по допомогу до рятувальників. Підняті по сигналу тривоги бійці Верховинського гірського пошуково-рятувального пункту вирушили на пошуки о 5.15 27 лютого. Разом з ними вирушили родичі одного з хлопців, які вночі прибули власним автотранспортом на Верховинщину.

Пошуки проходили двома маршрутами: через урочище Вухатий камінь і через гору Смотрич, проте до позитивного результату не призвели. Тоді було вирішено спрямувати на допомогу рятувальникам їх колег з Івано-Франківського та Косівського гірських пошуково-рятувальних пунктів, штабу Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону, а також вертоліт Мі-8 з Ужгорода. Лишень о 17.20 в районі урочища Погорілець група Косівського ГПРП вийшла на блукальників. Дорогу пошуковцям підказали сліди від сноуборда.

Стан хлопців виявився задовільним. Від переохолодження та обморожень їх врятувала якісне екіпірування і постійний рух. Втім, хлопцям вочевидь таки доведеться компенсувати витрати, пов’язані із залученням до пошуків рятувального гелікоптера, а це чимала сума – 14 тисяч гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ