друкувати


В Івано-Франківську презентували книгу про отців єзуїтів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-03-02 09:00:42

Об’єднання івано-франківських краєзнавців «Моє місто» презентувало 1 березня свій новий здобуток. Результатом їх багаторічної праці стало видання перекладеної українською мовою праці «Отці Єзуїти в Станиславові», написаної польським дослідником ордену єзуїтів Станіславом Залевським.

Книгу, яка нещодавно побачила світ у видавництві «Лілея-НВ» було представлено широкому загалу в Івано-Франківському Культурно-мистецькому центрі «Є».

Як стверджуює голова товариства «Моє місто» Зеновій Жеребецький, книгу було написано далекого 1896 року. Першим, хто переклав її українською, став відомий дослідник історії Станіславова Володимир Полєк, який побачив в ній важливе джерело даних про історію заснування міста. Проте він переклав не всю книгу, залишивши без увагу розділи щодо шкільництва та студентського життя. Довершив роботу професора Полжєка учасник об’єднання «Моє місто» Зеновій Федунків. Коментарі обох перекладачів, а також вагомий ілюстраційний матеріал, включаючи архівні світлини, також увійшли до нового видання книги.

Зі слів учасників презентації, не зважаючи на дещо негативну ауру, яка оточує орден єзуїтів, що, як стверджує Зеновій Федунків, скоріш за все є пережитком радянської пропаганди, у монахів цього чину є чому повчитись: насамперед їх прагматизму, відданості подвижницькій діяльності та дільності в сфері поширення освіти. Крім того, єзуїти вважаються одними з перших у Європі професійних шпигунів.

Автор: Сергій БІЛИЙ