друкувати


Пластуни згадали засновників скаутського руху

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-25 09:00:47

Прикарпатські пластуни отримали нагоду дізнатися ознайомитись з історією світового скаутського руху та дізнатись більше про його засновника - лорда Баден-Пауелла, 154-річчя з дня народження якого відзначається цього року.

Зокрема, Івано-Франківська станиця Національної скаутської організації України «Пласт» виступила ініціатором відкритих читань книги «Вовк, який ніколи не спить», що розповідає про цю визначну людину. Читання відбулися 24 лютого на базі Івано-Франківського Культурно-мистецького центру «Є».

Автором книги є дружина засновника пласту Маргарет де Боумон, а україномовний переклад твору з англійської здійснила Ольга Руда. Про життя Лорда Баден Поуелла, військову службу та про те, як започатковувався скаутський рух у цілому світі старшопластунам та юнацтву розказував пластун, кандидат історичних наук Іван Дрогобицький. «Пласт – це гра, - зазначив він під час своєї доповіді, - проте це велика гра, яка вчить дітей та підлітків пристосовуватись до виживання у складних умовах».

З ініціативи науковця івано-франківським пластунам також було продемонстровано відеофільм з записаним півстоліття тому особистим зверненням Бі-Пі (так скаути усього світу називають засновника свого руху) до усіх хлопців і дівчат – прихильників скаутингу.

«Такі заходи для пластунів дуже важливі, бо вони показують значимість пластової культури у житті багатьох дітей, підлітків та й цілком дорослих особистостей, які зберігають присягу пластунів у своїх серцях»,- вважає один з керівників івано-франківської домівки Микола Данилів.

На відкриті читання, окрім пластунів, завітали й представники Івано-Франківського осередку католицьких скаутів. Загалом же, як стверджує лідер івано-франківських пластунів Станіслав Провальний, в Україні діє близько 30 скаутських організацій.

На подібні заходи щороку збираються пластуни зі всіх міст, де діють осередки Пласту. На честь 154 річниці засновника Пласту пластуни проведуть також мандрівку зимовими Карпатами.

Автор: Сергій БІЛИЙ