друкувати


Прес-конференція у Коломийській ОДПІ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-23 04:00:39

«Про стан організації кампанії декларування громадян свого майнового стану та доходів, отриманих ними протягом 2010 року» на таку тему 22 лютого 2011 року спілкувалася з журналістами місцевих ЗМІ начальник Коломийської ОДПІ Світлана Олексіївна Лубоцька.

Розпочинаючи зустріч з журналістами Світлана Олексіївна зазначила, що декларування доходів громадян є одним із найважливіших напрямків податкової політики. Визначальним у проведенні кампанії декларування є спрямованість на створення атмосфери добровільної сплати громадянами податків і умов, що гарантують якісне обслуговування платників, які виконують свій визначений ст. 67 Конституції України, громадянський обов'язок перед державою та суспільством стосовно подання декларацій про доходи за минулий рік та сплати податків. Суттєвою відмінністю від минулорічної кампанії декларування є те, що податкові органи прийматимуть декларації від громадян до 1 травня, а не до 1 квітня як раніше. Така норма передбачена Податковим кодексом України, що є позитивним – зручніше буде платникам подати декларації.

Було відмічено, що кількість громадян, які  декларують доходи, щороку зростає, так в минулому році в кампанії декларування взяло участь 647 громадян, це майже вдвічі більше ніж, у 2008 році (342), зросла і сума задекларованого ними доходу. Щодо цьогорічної кампанії декларування громадянами доходів, то станом на 22 лютого подано громадянами майже 100 декларацій.

Крім того, ті громадяни, які сплачували протягом 2010 року за навчання, перераховували пенсійні або благодійні внески мають право подати декларацію на податковий кредит з метою повернення частини сплаченого протягом 2010 року в бюджет податку на доходи.
Якщо ж платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься, тож варто скористатися правом на податковий кредит та подати декларації до 1 травня.

Світлана Олексіївна підкреслила, що для того, щоб громадяни могли у зручний для них час звернутися до податкової інспекції за допомогою щодо заповнення декларації або подати вже складену декларацію про доходи, запроваджено спеціальний режим роботи інспекції, у вечірні години та у вихідні дні - це дасть змогу громадянам витратити мінімум часу на декларування отриманих ними доходів.

На завершення зустрічі, керівник інспекції подякувала громадянам, які вже зробили свідомий крок та задекларували доходи, адже своєчасно сплачені податки - це шлях до підвищення добробуту кожного громадянина краю.

Джерело: Коломийська ОДПІ