друкувати


Зустріч з підприємцями Коломийського району

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-23 01:10:09

17 лютого 2011 року в залі засідань Коломийської районної державної адміністрації відбулась зустріч підприємців району з представниками податкової служби та пенсійного фонду по роз’ясненню здійснюваних урядом реформ.

На початку зустрічі, перший заступник голови райдержадміністрації Роман Панчук звернувся до підприємців, зазначивши, що відносини держави та бізнесу є вкрай важливими для розвитку країни, тому потрібно вести постійний відкритий діалог між державними органами та підприємцями, роз‘яснювати зміни, які відбуваються.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Коломийської ОДПІ Оксана Жураківська проінформувала учасників зустрічі про зміни в податковому законодавстві, які відбулися в зв‘язку з введенням з 1 січня 2011 року Податкового кодексу України, а саме з податку на доходи фізичних осіб. Відбулися також зміни в порядку надання податкових соціальних пільг. Відтепер податкова соціальна пільга буде застосовуватися не до мінімальної заробітної плати, а до прожиткового мінімуму на початок року. Прожитковий мінімум складає 941 грн. Дохід до якого буде застосовуватися ПСП в цьому році складає 1320 грн. Податкова соціальна пільга до 01 січня 2015 році буде застосовуватися в половинному розмірі (470,5 грн.). Також кодексом передбачено надання ПСП в розмірі 150 відсотків особам, які є учасниками бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Оксана Жураківська також розповіла присутнім про особливості цьогорічної кампанії декларування доходів громадян, яка буде тривати цього року до 1 травня, про доходи, які підлягають обов‘язковому декларуванню та як скористатися правом на податковий кредит.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб Любов Пазюк ознайомила учасників зустрічі з питаннями оподаткування юридичних осіб в умовах дії Податкового кодексу України, оподаткуванням суб‘єктів господарювання юридичних осіб податком на прибуток, особливостями подання звітності, а саме: платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Окрім того, доповідач нагадала про відповідальність платників податків за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків), що тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання, а при повторному порушенні – 1020 гривень.

Фахівці пенсійного фонду розповіли про нарахування та сплату єдиного соціального внеску платниками податків.

Джерело: Коломийська ОДПІ