друкувати


На Прикарпатті відбудуться святкування ювілею дня народження Л.Мартовича

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-02-09 12:00:23

11-13 лютого відбудуться ювілейні культурно-мистецькі заходи з нагоди 140-річчя від дня народження Леся Мартовича (1871 – 1916 рр.), українського письменника, громадсько-політичного діяча.

Організаторами ювілейних урочистостей є Івано-Франківська облдержадміністрація, управління культури облдержадміністрації, Городенківська райдержадміністрація, Городенківська районна рада, Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника, Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, Торговицька сільська рада, Торговицька ЗОШ І-ІІІ cтупенів.

Святкові заходи розпочнуться 11 лютого. Цього дня відбудеться наукова конференція до 140-річчя Л.Мартовича у Прикарпатському національному університеті ім. В.Стефаника, вистава молодіжного театру інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника за творами Л.Мартовича; у загальноосвітніх та позашкільних закладах Городенківського району пройдуть педагогічні читання, виховні години, просвітницькі заходи, присвячені пам’яті письменника.

12 лютого у с.Торговиця відбудеться Свята Літургія (9.00 год.), урочисте відкриття свята, молебень, всенародне віче біля пам’ятника Л.Мартовичу та екскурсія по музею (11.30 год.). О 13.00 год. в будинку культури с. Торговиця буде проведено літературно-мистецьке свято “Не для слави, а для людей”.

13 лютого у с.Торговиця змагатимуться сільські команди Городенківського району у турнірі з міні – футболу, який присвячений пам’яті ювіляра (12.00 год.) та вистава молодіжного театру інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника за творами Л.Мартовича (14.00, Івано-Франківськ).

“...Л.Мартович – надзвичайно пильний спостерігач галицького народу. Причому він обдарований неабияким гумористичним талантом. Як ніхто інший, вміє він підмітити в житті нашого народу ту іронію фактів, яка змушує людину цілу свою поведінку виявляти в зовсім іншому світлі, ніж вона є насправді. До того ж його стиль наскрізь ординальний, легкий і далекий від будь – якого шаблону...” Іван Франко

Джерело: Управління культури Івано-Франківської ОДА