друкувати


В Івано-Франківську обговорили проект рішення виконкому міськради стосовно ліфтів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-24 04:00:23

21 січня 2011 року в приміщенні українсько-канадського бізнес-центру (вул.Дністровська, 26) відбулися відкриті громадські обговорення (у формі засідання круглого столу) проекту рішення виконавчого комітету міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з технічного обслуговування ліфтів».

Ініціатор та організатор проведення – КП «Івано-Франківськліфт» та відділ підтримки та розвитку підприємництва виконавчого комітету міської ради.

Даний проект рішення розроблений з метою встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги з технічного обслуговування ліфтів.

В обговоренні проекту рішення взяли участь жителі міста, представники виконавчого комітету міської ради, представники КП «Івано-Франківськліфт».

Під час засідання круглого столу виступив Федорин М.М., директор КП «Івано-Франківськліфт» про проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з технічного обслуговування ліфтів». Федорин М.М. вказав на необхідність підвищення тарифу на послуги з технічного обслуговування ліфтів у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати, інфляції, зростанням вартості матеріалів, необхідних для проведення ремонту та заміни непридатних для функціонування ліфтів запчастин. КП «Івано-Франківськліфт» обслуговує 511 ліфтів (з них 491 належать житлово-експлуатаційним організаціям), з яких близько 230 ліфтів перебуває у зношеному стані (понад 25 років експлуатації) та потребують частого ремонту. Федорин М.М. зазначив, що на даний час відповідно до рішення виконкому від 19.05.2009 року №247 діє тариф, встановлений у розмірі 0,208 грн за 1 кв.м загальної площі. Однак висновком Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області від 01.04.2010 року №52 встановлено, що економічно обґрунтовані витрати на послуги з технічного обслуговування одного базового недиспетчеризованого ліфта становлять 418,25 грн на місяць або 0,281 грн за 1 кв.м загальної площі будинків з ліфтами. Тобто з метою приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованих витрат підприємства необхідно підвищити тариф на 40% або на 0,073 грн У разі не встановлення такого тарифу підприємство потребуватиме дотацій з міського бюджету на суму 667,32 тис. грн. Наголошено, що у липні 2010 року на розгляд засідання виконкому КП «Івано-Франківськліфт» виносилось питання про встановлення тарифу на послуги з технічного обслуговування ліфтів на рівні 0,282 грн за 1 кв.м загальної площі, але рішення з даного питання не було прийнято.

На засіданні було розглянуто наступні питання:

1. Обговорено питання встановлення залежності між тарифом на послуги з технічного обслуговування ліфтів та кількістю зареєстрованих у будинках з ліфтами, а не загальною площею таких будинків.

Директором КП «Івано-Франківськліфт» було наголошено на неможливості внесення до методики розрахунку тарифів таких змін, оскільки дане питання регулюється на законодавчому рівні (Постанова КМУ від 20.05.2009 року №529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та будинкових територій і Типового договору про надання послуг з утримання будинків і споруд на при будинкових територіях»).

2. Обговорено питання включення до визначеного тарифу на послуги з технічного обслуговування ліфтів витрат на їх модернізацію, а також можливість зміни тарифу у зв’язку зі зростанням вартості електроенергії.

Зазначено, що до тарифу на послуги з технічного обслуговування ліфтів включаються тільки витрати на експлуатацію та поточний ремонт ліфтів, а кошти на їхню модернізацію виділяються з державного (близько 280 тис. грн у 2010 р.) та місцевого (близько 140 тис. грн у 2010 р.) бюджетів. Розрахункова потреба у модернізації ліфтів, які обслуговує КП «Івано-Франківськліфт», на 2011 році становить 3,5 млн грн.

Вказано, що зростання вартості електроенергії не впливає на розмір тарифу на послуги з технічного обслуговування ліфтів, але підвищує вартість послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, які надаються житлово-експлуатаційними організаціями, що в результаті призводить до зростання витрат на комунальні послуги.

3. Обговорено питання незадовільного санітарного стану ліфтів та необхідність використання своєрідних карток доступу до них.

КП «Івано-Франківськліфт» надає послуги виключно з технічного обслуговування ліфтів, а послуги з прибирання сходових кліток, ліфтів, підвалів тощо надають житлово-експлуатаційні організації. Однак, санітарний стан ліфтів та під’їздів у великій мірі залежить від культури поведінки у таких місцях жильців та відвідувачів будинків.

Що стосується використання карток доступу до ліфтів, зазначено, що в м.Івано-Франківську намагалися запровадити таку практику кілька років тому. У якості експерименту було обмежено доступ до 100 ліфтів та виготовлено спеціальні картки доступу до них. Але, у зв’язку зі зверненнями жильців до контролюючих органів, подальше проведення такого експерименту було заборонено.

За результатами обговорення вирішили: рекомендувати розробнику винести на розгляд засідання виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги з технічного обслуговування ліфтів» з метою приведення тарифів у відповідність до економічно обґрунтованих витрат КП «Івано-Франківськліфт» та встановити їх у розмірі 0,281 грн за 1 кв.м загальної площі будинків з ліфтами.

Джерело: www.mvk.if.ua