друкувати


Прикарпаття святкує День Соборності України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-21 02:20:17

21 січня з нагоди Дня Соборності України та 92-ї річниці Акта Злуки УНР та ЗУНР в Івано-Франківську відбулося урочисте віче за участю влади, представників громадських організацій та політичних партій, громадськості.

Урочистою ходою, в супроводі оркестру, громадськість міста пройшла до пам’ятника діячам ЗУНР та вшанувала пам’ять українських державотворців покладанням вінків та квітів.

До учасників зібрання з вітальними промовами звернулися: голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, міський голова м.Івано-Франківськ Віктор Анушкевичус, голова Крайової Управи Братства УПА Карпатського Краю Фотій Володимирський та ін.

Промовці підкреслювали необхідність єднання українського народу в час, коли саме від кожного з нас залежить майбутнє України.

22 січня 1919 р. в Києві під перегук дзвонів Святої Софії було ухвалено рішення про об'єднання двох, розділених історичною прірвою, частин України. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Так, спираючись на щире бажання і широке волевиявлення обох частин українства, враховуючи об'єктивні історичні, політичні, духовні, правові аспекти, постала єдина соборна Українська держава.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики