друкувати


На Верховинщину завітали справжні козаки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-21 03:30:14

19 січня в смт. Верховина, в День Богоявлення Господнього (Хрещення), відбулася 28-ма Велика Рада Українського козацтва. Подібний захід вперше проводився на теренах гуцульського краю.

На Велику Раду прибули делегати від усіх крайових (обласних) козацьких товариств. У заходах взяли участь заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Роман Струтинський, керівництво райдержадміністрації та районної ради.

Святкове дійство розпочалося в приміщенні актового залу Верховинської школи-інтернату І-ІІІ ступенів під гаслом «Шануй славне Українське історичне минуле і разом з владою розбудовуй майбутнє Української держави». Потім козаки на чолі зі своїми старійшинами взяли участь у святковій літургії. Після Служби Божої вся громада, спільно з колядниками, відправилася до річки Чорний Черемош для здійснення священного ритуалу освячення води.

На Співочому полі, під звуки трембіт, розпочалося традиційне гуцульське свято «Розколяда». Етнографічні колективи із всієї Гуцульщини зустрічали гостей автентичними колядками та танцями.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики