друкувати


В Івано-Франківську відкрилась виставка дитячої книжкової ілюстрації з Німеччини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-17 03:26:58

Творчість німецьких художників-ілюстраторів давно вже стала знаковим явищем у світовій культурі. Проте для українських поціновувачів мистецтва вона до недавнього часу була чимось далеким і невідомим.

Тож не диво, що організована Німецьким культурним центром «Гете-Інститут» експозиція, яка відкрилася днями у виставковій залі Культурно-мистецького центру «Є» Івано-Франківська, викликала у мешканців та гостей міста неабияку зацікавленість. «Книжкова ілюстрація - це особливий вид мистецтва, - розповідає представник організаторів асистент проекту Німецького культурного центру Марія Шубчик, - адже вона перебуває на своєрідній межі між образотворчим мистецтвом та літературою. Власне, художник-ілюстратор – це певною мірою також автор книги, бо книга з яскравими, самобутніми ілюстраціями сприймається читачами, особливо дитячою аудиторією, зовсім по-іншому, ніж без них».

Зі слів пані Шубчик, в експозиції представлені 50 картин роботи 13 найпопулярніших ілюстраторів Німеччини. «Головне для нас було не показати усі картини, - зазначає вона, - а показати розмаїття техніки виконання картин: від акварелі до пастелі, від колажу до цифрових еспериментів». Власне, це одна з трьох аналогічних виставок, організованих Гете-Інститутом у співпраці з Музеєм книжкової ілюстрації міста Тройсдорфа. Дві з них подорожують Африкою та Латинською Америкою, ще одна, яку власне і мають за честь споглядати івано-франківські глядачі, - підкорює Європу. Відтак виставка вже побувала в Білорусі, Чернівцях та Харкові, на черзі - Одеса, після чого вона вирушить до Санкт-Петербургу.

«Я трохи знайомий з творчістю німецьких ілюстраторів, - говорить відомий на Прикарпатті художник-концептуаліст Мирослав Яремак, - і приємно,  що виставка подібного масштабу відбувається у Івано-Франківську. Культурно-мистецький центр «Є» - це саме та виставкова зала, яка тримає планку  щодо якості художніх робіт. Німецька школа пізнається одразу і якість малюнків впадає в око».

Автор: Сергій БІЛИЙ