друкувати


З Говерли на кариматі або зіпсований Святий вечір

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-08 10:05:26

Так і не довелося скуштувати куті бійцям Ворохтянського гірського пошуково-рятувального пункту в цьогорічний Святий вечір. Від святкування Різдва і коляди їх відірвав тривожний сигнал про зникнення на горі Говерла туриста з сусідньої Буковини.

Як зазначалося, група туристів-мешканців Сторожинецького району Чернівецької області 6 січня піднялися на найвищу вершину України з боку селища Ясіня. Відзначити цю важливу подію один з екстремалів вирішив досить оригінально: сівши верхи на свій каримат, він, немов на санах, почав спускатись з вершини в бік Івано-Франківської області. Каримат швидко набрав швидкість на крутому слизькому схилі і вже незабаром хлопець зник з поля зору своїх колег. Зрозумівши, що на засніженій, подекуди скелястій горі з горе-бобслеїстом могло трапитись нещастя, інші учасники групи забили на сполох. Один з туристів пішов на пошуки товариша і також загубився. Решті ж нічого не залишалось, як повідомити про це бійців Ясінянського гірського пошуково-рятувального пункту, які, враховуючи той факт, що хлопці загубились на прикарпатській стороні, поінформували про трафунок своїх колег з Ворохти.

Пошукова операція розпочалась о 15.15 годині і тривала до пізньої ночі. Першим знайшли того, хто самотужки вирішив знайти зниклого «пілота» каримата. Він травмувався, потрапивши у густий альпійник. Самого ж любителя швидкісного спуску знайшли завдяки загубленій рукавиці, коли вже, здавалось би, всі наявні сили і засоби були виснажені і керівництво рятувальників хотіло направити їм підкріплення з Івано-Франківська та Яремчі.

Обидва хлопці живі і почуваються нормально, а от Святий вечір для рятувальників виявився зіпсованим…

Автор: Сергій БІЛИЙ