друкувати


Ціни на бензин підскочать до 10 гривень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2011-01-05 10:55:38

З набуттям чинності Податкового кодексу та збільшенню акцизу на паливо, за розрахунками експертів, літр бензину А-95 поступово подорожчає до 10 грн. за літр, а пільговиків очікує монетизація.

Частина отриманих від збільшення акцизу грошей повинна (замість транспортного збору) йти на будівництво і ремонт доріг.

Відміна щорічного ТЗ позбавила пільг тих, хто був звільнений від його сплати, - ветеранів ВВВ, чорнобильців, інвалідів. Адже для них вартість бензину така ж, як і для непільговиків, а ТЗ тепер не платять усі, пише газета "Сегодня".

"Швидше за все, буде монетизація пільг - ветеран отримає гроші, наприклад, в сумі рівної ТЗ для його авто за рік, але для цього необхідно ухвалити окремий закон", - заявив народний депутат Євген Царьков.

За словами адвоката Вадима Володарського, є помилковою думка, що при техогляді раз у два роки вони платять транспортний збір наперед. "Насправді на практиці збір стягується за поточний і попередній рік, наприклад, ті хто проходив техогляд в 2010-му році, розрахувалися за 2009 і 2010 рр., а ось ті, хто проходив його в 2009-му і готуються в 2011-му, можливо, нічого платити не будуть", - стверджує Володарський.

"Ні, власники авто, які проходитимуть техогляд в 2011 році (він почнеться з 15 січня) і пізніше, повинні пред'явити квитанцію про сплату ТЗ за 2010 рік, тому що за законом такий збір платиться щорічно, і в 2010 році діяв старий закон, а за 2011-ою їм вже платити ТЗ не потрібно", - роз'яснила керівник прес-служби ДПАУ Тамара Куцай.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет порушив справу за фактом різкого підвищення цін на бензин А-95 і А-92 у кінці 2010 і на початку 2011 рр. з боку основних операторів ринку (ОККО, WOG, Shell, Лукойл і ТНК). Нагадаємо: за місяць бензин подорожчав на 60-70 коп./л. Експерт Сергій Куюн (консалтингова група "А-95") говорить, що це викликано тільки ростом цін на нафту у світі і ще не враховує впливу акцизу : "Коли АЗС продадуть старі запаси палива, то із-за акцизу чекаємо на початок лютого до 9 грн. за літр А-95. І це не межа - якщо Кабмін прийме запропоноване підвищення мита на імпортні нафтопродукти, А-95 підскочить до 10 грн/л".

Джерело: ТСН