друкувати


Діти військовослужбовців зустріли Святого Миколая

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-20 11:09:47

У ці вихідні Святий Миколай завітав до найменших членів родин військовослужбовців Львівського гарнізону. Справжнє театралізоване свято найдобрішого християнського чудотворця для малечі підготували у 58 Будинку офіцерів міста Львова.

– Це був наш новаторський проект. Адже у попередні роки ми практикували лише проведення новорічних ялинок для дітей військовослужбовців. Однак у всьому світі найочікуванішим святом для дітлахів є саме День Святого Миколая. Тому ми вирішили підготувати цікаву виставу для дітей військових нашого гарнізону. – розповів заступник начальника 58 Будинку офіцерів майор Олег Годованський.

До підготовки свята фахівці військового закладу культури залучили й представників духовенства. Сценарій для вистави «Зустріч Святого Миколая» написав отець диякон Андрій Сенів з одного із найстаріших львівських храмів – церкви Св. Миколая. Артистами у виставі стали діти 8-9 річного віку, які займаються у недільній школі при цьому храмі.

Для того, щоб маленьким глядачам було цікаво спостерігати за усім, що відбувається на сцені, у сюжет було внесено елемент інтерактивності: глядачі під час вистави відповідали на запитання, допомагали головним героям й, звичайно ж, кликали Святого Миколая.

Методист відділу культури 58 Будинку офіцерів міста Львова працівник ЗС України Оксана Прийма відзначила, що у підготовці та проведенні вистав дуже допомогли студенти факультету народної художньої творчості Львівського державного училища культури і мистецтв, які проходять практику цьому військовому закладі культури. Майбутні режисери активно долучилися до підготовки дитячої вистави. Зокрема, вони активно працювали із юними артистами, готували реквізит та костюми, вносячи у них цікаві елементи сучасного українського мистецтва.

Основна ідея вистави, яку продемонстрували дітлахам їхні однолітки – перемога добра над злом, правди над неправдою. Ну й основною дійовою особою, звичайно ж був Святий Миколай, який приніс слухняним дітям солодощі.

До слова, отець-диякон Андрій Сенів, який виступив у виставі в ролі християнського чудотворця, у образ Святого Миколая вживається не в перше.

– Ще будучи семінаристом, під час вистав для малечі, я одягав митру, брав до рук посох, а на плече мішок із подарунками. Для мене це радість дарувати малечі добрий настрій та відчуття свята. Я залюбки погодився коли військовослужбовці запропонували спільно створити дитячу святкову виставу. І, гадаю, вона у нас вийшла просто чудовою.

Найкращими критиками, звичайно ж, стали самі діти. Упродовж понад годинного дійства вони залюбки дарували оплески своїм одноліткам, які грали на сцені. А по завершенні вистави малеча завзято фотографувалася із Святим Миколаєм.

Вистави відбувалися у суботу та неділю 18 та 19 грудня. За словами начальника 58 Будинку офіцерів міста Львова полковника Віталія Провозіна, їх відвідало понад 200 юних глядачів. Він також повідомив, що зараз колектив установи працює над підготовкою новорічних ранків для дітей військовослужбовців гарнізону.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)