друкувати


Сесія Івано-Франківської облради: розкол вже на ІІ пленарному засіданні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-11 09:57:05

Депутати деяких фракцій в Івано-Франківській обласній раді звинуватили голову ради Олександра Сича у політичній дискримінації.

Підставою для невдоволення представників Народної партії, Української партії, Партії регіонів та партії «Відродження» став той факт, що керівні посади у постійних депутатських комісіях посіли представники лише чотирьох фракцій: ВО «Свобода», «Батьківщини», «Нашої України» та «Фронту змін» При цьому, зі слів депутата Ярослава Шинкарука, жодна з посад голів комісій не дісталась депутатам-мажоритарникам.

Мотивуючи свою позицію, голова облради зазначив, що відповідно до європейської хартії про місцеве самоврядування працівникам органів влади взагалі заборонено брати участь в діяльності органів місцевого самоврядування. З його слів, в нашому законодавстві з даного приводу є певний пробіл і це спонукало керівництво головного представницького органу області виробити кілька принципів формування керівного складу комісій. Перший принцип О.Сича полягає в тому, що комісії не можуть очолювати ті депутати, які працюють на керівних посадах в органах державної виконавчої влади, оскільки комісії покликані контролювати роботу таких структур і було б не логічно, якби депутати контролювали самих себе. По-друге, не можуть очолювати комісії люди, які вже працювали депутатами в радах попередніх скликань і показали неефективну роботу. Третім принципом є максимальне врахування побажань депутатських фракцій, які, зі слів О.Сича, враховані на 95%.

У відповідь на це депутат від УНП Василь Головчак заявив, що, якщо в керівництві робочих органів ради представлені лише чотири фракції, то саме цим чотирьом фракціям слід зробити політичну заяву і взяти на себе всю відповідальність за долю Прикарпаття.

Після тривалої дискусії в ході перерви та бурхливого сесійного обговорення питання було поставлено на голосування. Шістдесят двома голосами «за» рішення було прийняте. Не зважаючи на той факт, що в залі зареєструвалось сто депутатів, а не шістдесят два, голосів «проти» та «утримались» зафіксовано не було, що, на думку голови облради, вже само по собі було приємно.

Натомість депутати невдоволених фракцій звинуватили керівництво ради у порушенні регламенту, оскільки їм не було запропоновано поіменне голосування. На знак протесту фракції Партії Регіонів, Української партії, Народної партії та «Відродження» покинули сесійну залу, «прихопивши» з собою двох членів лічильної комісії.

Автор: Сергій БІЛИЙ