друкувати


Відбулась прес-конференція начальника Коломийської ОДПІ Світлани Лубоцької

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-10 02:37:46

З 1 січня 2011 року набере чинності Податковий кодекс України. З цього приводу 10 грудня п.р. відбулась прес-конференція начальника Коломийської ОДПІ Світлани Лубоцької для журналістів місцевих засобів масової інформації.

Начальник Коломийської ОДПІ зазначила, що кодекс вперше зібрав в одному документі всі норми, що регулюють оподаткування в країні, визначить порядок сплати податків, повноваження контролюючих органів та відповідальність за порушення податкового законодавства.

В цілому відбулося суттєве зменшення на 20 загальної кількості податків та зборів: зокрема, загальнодержавних з 29 до 18, та місцевих податків і зборів з 14 до 5.

Щодо окремих податків, то по податку на прибуток підприємств (розділ ІІІ кодексу вводиться в дію з 01.04.2011р):

- планується поступове, до 2014 року, зниження ставки податку до 16%:

- планується надання спеціальних інвестиційних пільг у вигляді податкових канікул для новостворених підприємств.

На період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, в яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує три мільйони гривень та нарахованої за кожний місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж дві встановлені законодавством мінімальні заробітні плати, та які відповідають одному із таких критеріїв:

а) утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2011 року;

б) діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років), щорічний обсяг доходів задекларовано у сумі, що не перевищує три мільйони гривень, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала двадцяти осіб;

в) які були зареєстровані платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності цим Кодексом та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до 1 млн. грн. та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.

По податку на додану вартість:

- з 2014 року передбачено ставку податку на рівні 17 %.

Кодекс залишає пільгове оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників до 2014 року.

Податок з доходів фізичних осіб:

- збережена ставка податку 15%, проте введена додаткова ставка 17% для доходів, що перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом на 1 січня звітного податкового року;

- знижено до 5% ставки податку з дивідендів та доходів від продажу рухомого майна;

- розширено для громадян види податкової знижки (в даний час податковий кредит);

- запроваджено 100-відсоткову податкову соціальну пільгу для батьків, які мають двох та більше дітей.

Одним із нововведень є скасування податку на транспортні засоби, який сплачується при проходженні транспортними засобами чергового технічного огляду, їх реєстрації та перереєстрації. Податок сплачуватиметься лише при першій реєстрації транспортних засобів в Україні.

Місцеві податки та збори:

На сьогоднішній день місцеві податки та збори – це великий перелік неефективних зборів, що вже втратили актуальність (збір за видачу ордера на квартиру, збір за виграш на бігах на іподромі та інші). Тому, податковий кодекс передбачає скасування 9 місцевих податків та зборів (ринковий збір, комунальний податок, податок з реклами ) і запровадження лише 5: збору за місця паркування транспортних засобів, збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, туристичного збору, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та єдиного податку.

Запроваджено туристичний збір - ставка податку встановлена у розмірі від 0,5 % до 1 % вартості проживання у готелях, мотелях.

Вперше в Україні (з 01.01.2012р.) вводиться податок на нерухомість, який звільняє від нього тих, у кого площа житлової нерухомості не перевищує 120 кв.м. при проживанні в квартирі і 250 кв.м. - в будинку.

Що стосується спеціальних податкових режимів, а саме спрощеної системи оподаткування (єдиного податку), то її вилучено із документу. Тобто, збережено спрощену систему за діючими на сьогодні правилами, як для фізичних так і для юридичних осіб. Суб‘єкти господарювання юридичні та фізичні особи бажаючі працювати в 2011 році за спрощеною системою оподаткування мають подати до 15 грудня відповідні заяви.

В плані здійснення контрольно-перевірочних заходів, то органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний.

Платники податків з незначним ступенем ризику будуть включатися до плану-графіку перевірок не частіше, ніж раз на 3 календарних роки, середнім - не частіше ніж раз на 2 календарних роки, високим - не частіше 1-го разу на календарний рік.

Тривалість документальної планової перевірки не повинна перевищувати 30 робочих днів для великих платників податків, суб'єктів малого підприємництва – 10 робочих днів, інших платників податків – 20 робочих днів. План-графік, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом державної податкової служби.

Фактична перевірка (в даний час- оперативна перевірка) - перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника щодо дотримання порядку ведення касових операцій, розрахункових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, а також здійснення фізичною особою підприємницької діяльності без державної реєстрації, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами). Така перевірка буде здійснюватися без попередження платника податків та може проводитись за наказом керівника органу державної податкової служби на відміну від документальних планових перевірок.

В плані платіжної дисципліни збережено норми 10 і 20 відс. штрафу за несвоєчасну сплату зобов‘язань відповідно до 30 і більше 30 календарних днів. Штрафна ж санкція в розмірі 50 відс. при затримці у сплаті більше 90днів, яка діє в даний час, з набуттям чинності кодексу застосовуватися не буде.

У кодексі переглянуто права контролюючих органів та збережено і розширено права платників податків:

- у попередній редакції Кодексу було порушено конституційний принцип презумпції невинуватості - якщо платник податків в адміністративному порядку оскаржує будь-яке рішення податкового органу, тягар доведення помилковості такого рішення покладалося на платника. Прийнято норму, згідно з якою обов'язок доведення правомірності рішення контролюючого органу, в тому числі щодо нарахувань податкових зобов'язань, покладається на контролюючий орган;

- при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили;

- для проведення документальних та фактичних перевірок - обов'язкове видання наказу керівника контролюючого органу, а також необхідність надання платнику податків копії відповідного наказу;

- розмір податкової застави повинен відповідати сумі податкового зобов'язання (у попередній редакції передбачався двократний розмір податкового боргу платника податків);

- запроваджено дворівневу систему оскарження рішень контролюючих органів замість трирівневої, що прискорить строки вирішення спірних питань.

Начальник Коломийської ОДПІ Світлана Лубоцька проінформувала про організацію проведення широкої масово-роз’яснювальної роботи щодо основних положень прийнятого Податкового кодексу.

Джерело: Коломийська ОДПІ