друкувати


Івано-франківці погуляють на андріївських вечорницях

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-12-07 01:09:07

Фестиваль етнічно-культурних традицій «Вечорниці на Андрія» пройде 13 грудня в Івано-Франківську. Про це Коломия ВЕБ Порталу повідомила організатор заходу, арт-менеджер місцевого Культурно-мистецького центру «Є» Вікторія Мартинович.

З її слів, фестиваль має на меті популяризувати серед широких верств населення нашого краю народні звичаї та сприяти відновленню деяких давніх традицій. «Адже, за легендою, -- говорить пані Мартинович, -- Андрій Первозваний, іменини якого відзначаються 13 грудня, першим з послідовників Ісуса Христа прийшов на Дніпровські кручі, проповідуючи Слово Боже і встановив хрест саме у тому місці, де сьогодні стоїть столиця України». А ще цей день з давніх-давен відомий як свято долі і віщувань. Тож і основний акцент під час вечорниць планується робити на відродженні звичаїв народних гадань. Відтак, в програму фестивалю входять майстер-клас з віщувань та вся правда від справжньої гадалки.

В рамках вечорниць також планується чимало забав-конкурсів та майстер-класів, таких як майстер-клас з ліплення вареників, рукопашу гопак та давнього танцю гуцулів-вівчарів аркан, конкурси «Красуня-картопля», «Останній пиріг», «Смачна гальба», «Коломийки» тощо.

Усі гості фестивалю зможуть скуштувати смачні страви та напої з селянського столу, а ті з них, хто прийде на фестиваль у національному строї, зможе взяти участь у конкурсі вишиванок і виграти приз.

Родзинкою ж свята, як стверджує організаторка, стануть виступи музичних колективів: струнного квартету «Сувенір» та гурту «Пароми», які порадують учасників та гостей фестивалю гарною українською музикою.

Автор: Сергій БІЛИЙ