друкувати


В Івано-Франківську згадували загиблих в роки голодомору

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-29 09:00:51

Кілька сотень івано-франківців та гостей міста прийшли 27 листопада на Вічевий майдан, щоб запаленими свічками і вінками жалоби вшанувати пам'ять українців, померлих в ході голодомору 1932 – 33 років.

До участі в жалобному вічі долучились голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, начальник управління внутрішньої політики Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Кінаш, лідер обласних структур Конгресу українських націоналістів Богдан Борович і ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький, директор ОТБ «Галичина» Ольга Бабій, представники духовенства основних християнських конфесій, активісти політизованих структур краю, молодь та інші.

Пам’ятати історію, а не переписувати її закликав присутніх Олександр Сич. З його слів, коли ми говоримо про втрати нашого народу, легко оперуючи такими цифрами, як мільйон, то чомусь забуваємо, що кожне загублене життя – то загублений цілий яскравий світ.

В свою чергу історик Тамара Галицька розповіла присутнім історію голодомору та навела деякі докази того, що голод 1932 – 33 років носив штучний характер, а тому його слід розглядати як геноцид українського народу.

Учасники заходу закликали всіх івано-франківців долучитись до участі у всеукраїнській акції «Запали свічку пам’яті». З цим закликом вони по завершенню мітингу пройшли жалобною ходою вулицями міста від Вічевого майдану до Мемріального скверу, де відбулась панахида за загиблими під час голодоморів. Після панахиди в Івано-Франківському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Івана Франка усім бажаючим було продемонстровано тематичну виставу «Ігри імператорів».

Автор: Сергій БІЛИЙ