друкувати


Російська біатлоністка Н.Бурдига висловила бажання виступати під українським прапором

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-23 02:04:49

27-річна російська біатлоністка Наталія Бурдига висловила бажання виступати під українським прапором. Трапилось це після того, як керівництво Союзу біатлону Росії (СБР) не включило Бурдигу до складу на сезон 2010/2011.

"Наталія сама висловила бажання виступати за нашу команду, - головний тренер збірної України Василь Карленко. - У принципі ми не шукали нікого на стороні, оскільки я вважаю, що наша жіноча команда і без того досить рівно укомплектована. Але якщо сильна спортсменка хоче бігати за Україну, чому ми повинні їй в цьому відмовляти? Наталя вже отримала громадянство нашої країни і зараз чекає вирішення своєї долі. Поки вона готується за рахунок своїх особистих спонсорів".

Однак росіяни вставляють палки у колеса українцям, не даючи згоду на перехід Бурдиги у збірну України. Справа в тому, що згідно з п. 2.5 конституції Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) спортсмен, який висловив бажання змінити прапор, не може брати участь у змаганнях IBU протягом двох років, що минули з моменту його останнього виступу за колишню країну. Цей термін може бути скорочений або скасований у разі згоди його колишньої країни на перехід. Бурдига останній раз бігала під російським прапором 14 березня 2010 на етапі Кубка IBU в Поклюці. А значить, за збірну Україну вона зможе виступати тільки з літнього сезону-2012.

"Керівництво СБР повідомило нам, що не збирається давати дозвіл на виступ Наталії під українським прапором, - підтвердив Володимир Бринзак, президент Федерації біатлону України. - Нам натякнули, що без дозволу "зверху" жодного свого спортсмена офіційно більше не відпустять - надто вже всім потрапило за Кузьміну".

За словами Бринзака, в кінці цього тижня голова адміністрації президента України Сергій Льовочкін направив лист своєму російському колезі Сергію Наришкіну з проханням вплинути на ситуацію. "У листі, зокрема, йдеться про те, що українська сторона жодного разу не перешкоджала переходу своїх спортсменів у збірні Росії у різних видах спорту", - зауважив Бринзак.

Наталія Бурдига - учасниця етапів Кубка світу (2009/2010), переможець і призер етапів Кубка Європи (2003/2004), дворазова чемпіонка Європи (2003), переможець та призер зимових Універсіад (2003 і 2005), неодноразова чемпіонка Росії.

Джерело: ТСН.ua