друкувати


Коломийські школярі презентували моделі самоврядування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-16 05:55:34

Сьогодні в інформаційно-методичному центрі управління освіти Коломийської міської ради відбувся ІІ етап конкурсу учнівського самоврядування. Його організовують відповідно до програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2008-1015 рр. та наказу головного управління освіти й науки Івано-Франківської ОДА.

Питання учнівського самоврядування особливо актуальне в період становлення України як правової і соціальної держави, а також у час інтеграції до європейського співтовариства. Молодь особливо гостро реагує на соціальні процеси, тому прислухатися до неї — важливий крок на шляху модернізації соціуму.

Учнівське самоврядування в загальноосвітніх закладах має за мету співпрацю учнівського та педагогічного колективів. Навчально-виховний процес буде найефективнішим, якщо учні беруть у ньому активну участь.

У конкурсі взяли участь колективи всіх загальноосвітніх шкіл міста. Журі очолив Василь Мельник, начальник відділу загальної середньої освіти управління освіти міськради; Марія Вовк, заступник директора Коломийської гімназії ім. М. Грушевського, Ольга Григорчук, методист інформаційно-методичного відділу. Наразі журі працює над визначенням переможців конкурсу.

Презентації засвідчили, як пожвавилося й урізноманітнилося життя в школі. Учні генерують ідеї, беруть на себе відповідальність за ті чи інші процеси.

До шкільних органів самоврядування входять президент чи голова самоврядування — це виборчі посади. Президент чи голова призначають голів секторів чи міністерств. Органи самоврядування намагаються максимально охопити всі сфери життя школи. Тут, якщо на прикладі учнівського самоврядування СШ № 8 “Дивограй”, сектори навчально-пізнавальної роботи, військово-патріотичний, культурно-масовий, санітарно гігієнічний, бібліотечний. Виконуючи свої функції, ці сектори забезпечують допомогу слабшим учням у навчанні, організовують позакласні заходи, дбають про чистоту школи й довкілля, ініціюють доброчинні акції, допомагають ветеранам та самотнім літнім людям.

Основна умова комфортного перебування в школі — порозуміння та співпраця з директором й адміністрацією. Своєрідним зв'язковими між дітьми й педагогами слугують саме органи місцевого самоврядування. Як сказала Ольга Григорук, учні повинні пам'ятати, що вони — центр життя школи, й усе в навчальних закладах влаштовують заради них. І те, що діти беруть таку активну участь у шкільному житті — ще один доказ того, що підростає нове покоління українців, з активною життєвою позицією.

Автор: Віта БОЙЧУК