друкувати


Семінар із внутрішньошкільного контролю для коломийських освітян

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-11 04:00:05

Сьогодні, 11 листопада, в методично-інформаційному центрі управління освіти Коломийської міської ради відбувся семінар для заступників директорів шкіл “Оганізація проведенння внутрішньошкільного контролю” під головуванням директора ІМЦ Уляни Волощук.

Йшлося про необхідність контролю за навчальним процесом у школах шляхом перевірки. До уваги при цьому слід брати все — роботу учнів, успішність, виховний рівень, психологічну атмосфера в класі, участь батьків у виховному процесі.

Як зазначила пані Уляна, проблемою шкіл Коломиї є несистематичність перевірок, в той час як така робота є основною функцією завучів. Директор згадала власний досвід праці на посаді заступника директора, зокрема рекомендації, які почула на управлінських курсах в Івано-Франківську: завучу слід відвідати стільки уроків, скільки потрібно, щоб скласти уявлення про кожного вчителя зокрема, рекомендовано 5-6, а може потребуватися значно більше. Звичайно, це неможливо, якщо завуч працює на півтора ставки та має 18 годин, і в школі 38-40 класів.

Роботи в завучів, звичайно багато, адже недостатньо одного чи кількох зауважень чи поради вчителю. Слід перевірити, чи покращилася робота педагога, чи враховані рекомендації. Показовим прикладом роботи завучів із вчителями став конкурс нещодавній “Урок XXI століття”. Вчителі — сильні практики,а от теорія з часом забувається. Тож на конкурсі присутні були свідками ситуації “вміла зготувати, та не вміла подати”. Окремі коли вчителі в презентаціях переказували зміст уроків, замість концентруватися на методах та формах подання матеріалу.

Заступники директорів на семінарі відкрили для себе й дещо нове про методи й форми здійснення внутрішньошкільного контролю. Так, виникла дискусія, що таке ретроспективний розбір. Це оцінка діяльності школи колишніми випускниками й викладачами на основі результатів вступних іспитів до вищих навчальних закладів. В Коломиї його практикують лише в гімназії.

Семінар став ще одним напрацюванням коломийських освітян для коригування й покращення навчального процесу в школах міста.

Автор: Віта БОЙЧУК