друкувати


У Коломиї презентують уроки ХХІ століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-08 05:30:16

ІІ тур ярмарка педагогічних ідей “Урок ХХІ століття” розпочався сьогодні, 8 листопада, в актовій залі управління освіти Коломийської міської ради.

Уляна Волощук, директор методично-інформаційного центру, зазначила, що урок обрали темою конкурсу через те, що він лежить в основі роботи педагога. Із 98 учасників 41 учитель подав розробку традиційного уроку, 57 у роботі застосували сучасні методи, засоби, принципи навчання, які якісно відрізняють сучасний урок.

— Повертайтеся додому з неспокоєм у серці, — закінчила виступ пані Уляна, маючи на увазі подальше вдосконалення праці вчителів.

Розпочали розгляд найкращих доробків учителів міста в категорії “Початкове навчання”.

Першою виступила із презентацією вчителька СШ №5 Любов Мартинюк. Вона єдина в Коломиї працює за розвивальною методикою навчання. Особливістю уроку в розвивальному навчанні, як його подала Любов Мартинюк, в тому, що вчитель ставить більше запитань, ніж розповідає; застосовує дискусію як форму навчального процесу, версії вчителя при цьому сприймають як рядові і також піддають обговоренню, розглядають нарівні з учнівськими. У розвивальному навчанні педагог виконує роль практичного психолога, адже урок побудований таким чином, що діти поступово переходять від роботи в звичних умовах до нових, змушені моделювати нові способи дії і застосовувати їх.

Учитель ЗОШ №4 Марина Андрійчук у власній концепції зробила наголос на застосуванні мультимедійної методики навчання в класі. Вона зазначила, що має технічні можливості для цього у власному класі, що дуже зручно, адже немає потреби щоразу переходити до спеціального кабінету.

На адресу двох згаданих доповідачок пролунали слова критики з вуст членів журі, яким не сподобався “лікбез із розвивального навчання” та розповідь про матеріально-технічне устаткування кабінету. Слід було більше акцентувати власне на методиці подання матеріалу й досягненні поставленої мети уроку. Мабуть, дослухалися до журі учасники, тому що наступний виступ дістав схвальні коментарі. Це був урок вчителя математично-природничого ліцею Людмили Щеголь з актуальної екологічної тематики.

Як засвідчили подальші виступи, педагоги в своїй праці використовують різноманітну методику — тут і дискусія, і та ж мультимедія, і доповіді-реферати. Так, Віра Мельник із СШ №1 очолює в Коломиї групу вчителів, які цікавляться методом проекту в початкових класах. Її урок-проект полягав у багатьох етапах — від презентації проекту уроку на батьківських зборах до залучення учнів до позакласних заходів. Отримані результати наприкінці 21 розробленого виду діяльності учнів під час занять — діти створюють узагальнену карту уроку, до якої входять і малюнки, і презентації як втілення набутих знань. Праця в такій методиці триває для педагога упродовж усіх початкових класів, а отримані знання для дітей стають канвою для подальшого зростання.

Презентації триватимуть і завтра. Після ознайомлення з усіма доробками будуть визначені переможці.

Автор: Віта БОЙЧУК