друкувати


У листопаді зросла небезпека захворіти на грип

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-08 02:45:18

Лікарі попереджають, що жовтень – початок епідемічного сезону для грипу й гострих респіраторних захворювань загалом, в листопаді рівень захворюваності серед населення росте й у грудні-січні сягає найвищого показника.

Наразі, задалося б, немає причин бити на сполох через можливу епідемію. Проте медики пояснюють закономірність поширення вірусних інфекцій, яку спостерігають щороку. Дмитро Андрушко, завідувач епідеміологічного відділення Коломийської районної санітарно-епідеміологічної служби, пояснює, що під час епідемічного сезон можливі прояви трьох вірусів грипу – А, В і С. Останній трапляється рідко, раз на 5-10 років. А от грип типу А проявляється щороку, і саме він спричиняє епідемії. В Україні останніми роками були поширені два штами грипу А, зокрема каліфорнійський, очікують також і минулорічного гостя типу В.

Минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала найгострішу, 6 фазу, пандемії в світі. Наразі вона впала до 5 фази, але настає епідемічний сезон. Розрізнити лише за симптомами грип та інші гострі респіраторні вірусні захворювання важко. Щоб установити діагноз необхідні лабораторний аналіз, який потребує кілька днів. Медики вчергове нагадують, що краще запобігти захворюванню, ніж лікувати його.

У зв’язку з масовою антивакцинальною кампанією населення відмовляється від щеплень, але це єдиний спосіб уникнути епідемій. А минулорічний спалах грипу був дійсно епідемією, з небаченою кількістю смерті вагітних жінок. Щоб уникнути небезпеки цього року, слід перш за все подбати про підвищення опірності організму до дії збудників грипу та інших ГРВІ. Ефективними в період підвищення захворюваності фахівці визначають такі методи профілактики: повноцінне харчування, з вітамінми й зміцнюючими засобами; часте провітрювання приміщень; часте миття рук; уникнення скупчень людей, але прогулянки на свіжому повітрі обов’язкові.

Якщо ж з’явилися тривожні симптоми, слід залишатися вдома аж до їнього зникнення, відпочивати й питии багато рідини. Попередити родину, друзів і знайомих про свою хворобу. При кашлі і чханні прикривати рот і ніс паперовими носовичками, після цього їх негайно викинути, а руки добре мити. Варто використовувати марлеву або одноразову маску, одноразовий посуд, щоб убуругти від зараження свою сім’ю та близьких. Ы не займатися самолікуванням, ліки вживати тільки за призначенням лікаря.

Автор: Віта БОЙЧУК