друкувати


Осінь принесла в Коломийський район лептоспіроз

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-11-05 04:00:51

У Коломийському районі зафіксовано 8 випадків захворювання на лептоспіроз, повідомили Коломия ВЕБ Порталу у Коломийській районній санітарно-епідеміологічній станції.

Лептоспіроз – інфекційне захворювання, що належить до особливо небезпечного типу інфекційних захворювань. Переносниками є гризуни, які з похолоданням перебираються ближче до місць проживання людей у пошуках їжі. Збудник хвороби – лептоспіра – міститься у виділеннях гризунів. Він дуже стійкий до навколишнього середовища, у виділеннях щура може зберігатися понад сто днів.

Інкубаційний період захворювання у людини може тривати до кількох тижнів. Симптоми – різке підвищення температури (до 39 градусів), біль у м’язах, особливо литкових, порушення сечовиділення, аж до припинення. У випадку останнього, коли відмовляє нирка, розповів Михайло Микитюк, начальник епідеміологічного відділу санепідемстанції, людину переводять на штучну нирку (у відділі гемодіалізу Коломийської ЦРЛ) – для очищення крові через спеціальний фільтр. Часто до цього доходить, тому що починають лікувати токсикологічне захворювання, не виявивши вчасно лептоспіроз.

Цьогоріч випадки лептоспірозу проти минулого почастішали, дитячих серед них немає.

Автор: Віта БОЙЧУК