друкувати


Івано-Франківська єпархія УГКЦ відзначила 125-ліття від Дня заснування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-27 02:00:01

26 жовтня в Івано-Франківській єпархії відзначено: 125-ліття від Дня заснування єпархії,  20-річчя виходу з підпілля Івано-Франківської духовної семінарії свщмч. Йосафата та 10-річчя Івано-Франківської теологічної Академії.

Урочистості відбулися в приміщенні каплиці Семінарії і розпочалися подячною Літургією, яку очолили три Єпископи УГКЦ: Кир Володимир (ВІЙТИШИН) – Єпископ Івано-Франківський, Кир Миколай (СІМКАЙЛО) – Єпископ Коломийсько-Чернівецький та Єпископ Софрон (МУДРИЙ), ЧСВВ – ректор ІФТА. Зустрів Владик ректор Семінарії прот. д-р Олександр Левицький і запросив очолити подячну Літургію і поблагословити з нагоди Ювілеїв всіх присутніх. На спільній молитві були присутні представники міської та обласної ради, гості та вся семінарійна  спільнота.

В час Літургії владика Софрон виголосив привітальну проповідь, опершись на сторінки історії Єпархії, а особливо в час виходу з підпілля та легалізації навчальних закладів і як приклад, ревної праці душпастирів, було наголошено для семінаристів ревність молитви та духовно-наукового розвитку в добрих умовах для навчання та вишколу.Після Літургії Ректор семінарії провів урочисту церемонію нагородження, а саме з нагоди Ювілеїв викладачі та професори були відзначені Єпископськими грамотами та Церковними нагородами: ЗОЛОТИМИ НАГРУДНИМИ ХРЕСТАМИ ТА ЗОЛОТИМИ НАГРУДНИМИ ХРЕСТАМИ З ОЗДОБАМИ. Також Єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ відзначив грамотами ректорат Академії та Семінарії, подякувавши всім за добру працю на славу Божу та добро Церкви і її народу. В свою чергу представники влади вручили нагороди для Владик та ректорату і викладачів семінарії: медаллю за заслуги перед Прикарпаттям були відзначені: Єпископ Івано-Франківський Володимир (ВІЙТИШИН), Єпископ-ректор ІФТА Софрон (МУДРИЙ), ЧСВВ, ректор семінарії прот. професор, д-р Олександр Левицький, віце-ректор ІФТА з наукової роботи прот. професор, д-р Річард Горбань; грамотами голови Івано-Франківської облдержадміністрації та голови обласної ради було відзначено: митр. прот. Бориса Гобира – віце-ректора ІФТА та прот. Михайла Клапківа – викладача ІФТА; почесними грамотами Івано-Франківської ОДА було відзначено: митр. прот. д-р Олега Каськіва – професора ІФТА, прот. д-р Святослава Кияка - професора ІФТА, митр. прот. Івана Козовика - професора ІФТА, митр. прот. академіка Івана Луцького - професора ІФТА.

Згідно розпорядження міського голови м. Івано-Франківська п. Віктора Анушкевичуса, від 27.09.10 р., з нагоди Ювілеїв грамотами виконкому міської ради було відзначено: Єпископа Івано-Франківського Володимира (ВІЙТИШИНА) і Єпископа-ректора ІФТА Софрона (МУДРОГО), ЧСВВ; подяками міського голови було відзначено: прот. Романа Микієвича – викладача ІФТА, прот. Ярослава Тимішака - викладача ІФТА, прот. Ярослава Шмадила – економа ІФТА, прот. Василя Рака - викладача ІФТА, ректора семінарії прот. професора, д-р Олександра Левицького та віце-ректора ІФТА з наукової роботи прот. професора, д-р Річарда Горбаня.
Після нагородження, згідно урочистої програми відбулася презентація пам’ятної книги про історію та сучасність духовно-навчальних закладів Єпархії, яку представив п. Руслан Делятинський та отець Річард Горбань, які приклали зусиль, з Благословення Єпископа Івано-Франківського та підтримки ректорату Академії та Семінарії, для доброго науково-історичного видання, яке розповідає про діяльність, встановлення та розвиток, аж до сучасності, ІФТА та ІФДС. Презентація супроводжувалась привітаннями та доповідями, які виголосили: Владика Володимир, Владика Софрон, ректор Семінарії та віце-ректор ІФТА з наукової роботи. Тематика привітань та доповідей стосувалася перспектив та розвитку духовних навчальних закладів Єпархії. Закінчились урочистості духовно-концертною програмою.

Ієрей Юрій Трухан – прес-секретар Єпархії.

Джерело: www.if-eparchia.org.ua