друкувати


На Місяці виявили воду та срібло

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-22 03:55:07

На Місяці виявили воду та срібло. Вчені проаналізували дані, отримані при падінні на поверхню Місяця важкої "болванки", яка підняла хмара пилу.

Виявилося, що 5,6% викинутого матеріалу - це вода (це вдвічі більше, ніж вміст води в пустелі Сахара). Також у піднятому матеріалі були знайдені інші речовини - срібло, ртуть, водень і вуглеводні.

Срібло, найімовірніше, міститься в шарі ґрунту, який залягає одразу під поверхнею.

"Бомбардування" Місяця двома "снарядами" відбулося в жовтні 2009 року. У поверхню земного супутника врізалася верхня ступінь ракети-носія Atlas V, яка виводила зонд LCROSS на орбіту, а потім сам зонд.

Перші дані аналізу даних, отриманих в результаті бомбардування Місяця, з'явилися в перші місяці після неї.

Найбільш важливим результатом стало виявлення на земному супутнику води. Раніше наявність на Місяці H2O було підтверджено трьома апаратами, що звертаються на місячній орбіті. Тим не менше, досі дослідники не можуть прийти до єдиної думки щодо концентрації води на Місяці.

У липні японський зонд "Кагуя" виявив на Місяці олівін – мінерал, що містить магній і залізо, який входить до складу мантії Землі. Наявність в мантії Місяця олівіну дозволить вченим прояснити питання походження супутника.

Джерело: ТСН.ua