друкувати


В Івано-Франківську затримали двох нелегалів з Сомалі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-21 09:36:17

Якось так сталось, що більшість івано-франківців вже звикли бачити на вулицях свого міста численних іноземних громадян – вихідців з країн Африки, Близького та Середнього Сходу.

Сотні їх сьогодні навчаються в місцевих вишах. Тож поява ще двох молодих людей з, м’яко кажучи неукраїнськими обличчями, які без діла вештали по Привокзальній площі обласного центру Прикарпаття, мало кого збентежила з пересічних громадян. Втім, це не стосується, тих, на кого законом покладено обов’язок виявляти пильність у питаннях контролю за перебуванням іноземців на території області – співробітників органів внутрішніх справ, які не полінувалися поцікавитись особами двох екзотичних хлопцями та перевірити наявність у них законних підстав перебування в Україні. «При перевірці цих осіб, – розповідає «Експресу» начальник СЗГ УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук, – відразу з’ясувалося, що вони зовсім не можуть спілкуватися ні українською, ні російською, ні якоюсь іншою мовою, а крім того, не мають при собі жодних документів. У відділку міліції, куди було доправлено невідомих, вдалося зрозуміти, що затриманими є громадяни Сомалі. Згодом це підтвердилося при спілкуванні з ними з допомогою перекладача».

Зокрема було з’ясовано, що іноземці потрапили на територію України за туристичною візою авіарейсом з міста Дубаї, що в Об’єднаних Арабських Еміратах, до Києва. Наразі з’ясовується, з якою метою нелегали прибули до Івано-Франківська, хто порадив їм обрати саме цей маршрут, а також де і за яких обставин вони втратили свої національні паспорти. «Припускається, – продовжує пан Гультайчук, – що обидва сомалійці хотіли б опинитися у країнах Західної Європи. Принаймні розповідають, що мають там знайомих співвітчизників».

В даний час непроханих гостей направлено у Волинську область для розміщення в пункті перебування іноземців. З’ясовуються їх анкетні дані, а також обставини, за яких вони опинилися в Україні. З метою вирішення подальшої долі іноземців, інформацію щодо них передано в МЗС України.

Автор: Сергій БІЛИЙ