друкувати


Круглий стіл до Міжнародного Дня боротьби з бідністю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-15 05:45:17

Генеральна асамблея ООН оголосила 17 жовтня – Міжнародним днем боротьби з бідністю. Саме в цей день 1978 року в Парижі на площі зібралося понад 100 тис. осіб щоб віддати пам'ять жертвам убогості. Присутні заявили, що бідність є порушенням людських прав і підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися цих прав.

За даними ООН, сьогодні близько 3 млрд. людей живуть за межею бідності.

Визначення бідності змінюється з розвитком цивілізації.

Бідність - це неможливість внаслідок нестачі коштів підтримувати спосіб життя, притаманний конкретному суспільству в конкретний період часу.

Бідність є результатом соціальної нерівності і проявляється в неможливості:

- відповідно харчуватися ;

- лікуватися;

Оплачувати житло та комунальні послуги.

В документах ООН підкреслюється чотири основні прояви бідності:

  • Коротке життя;

  • Низька професійно-освітня підготовка;

  • Якість харчування;

  • Усунення від суспільного життя.

Звичайно, що бідність для різних країн визначається по-різному, відповідно до певних критеріїв доходу і тому немає Світових програм надання допомоги бідним верствам населення, оскільки хто є бідним в США чи Швейцарії і отримує там державну допомогу вважатиметься заможним у країнах, що

Боротьба з бідністю завжди була актуальною настільки, що Європейський союз 21 січня 2010 року офіційно відкрив Європейський рік боротьби з бідністю.

І тому Коломийський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді вирішив організувати круглий стіл за участю представників служб які найбільш у своїй роботі стикаються з сім’ями які перебувають у складних життєвих обставинах. Зокрема заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Коломийської райдержадміністрації Ольга Шепетюк розповіла про види допомог та пільг різного роду для незахищених верств населення. Начальник районного пенсійного фонду розповів учасникам про необхідний пакет документів для оформлення пенсій, про основні засаді діяльності. Про освітньої галузі в даному напрямку розповіла присутнім Марія Боледзюк головний спеціаліст районного відділу освіти, зокрема про умови безкоштовного харчування дітей пільгових категорій. Начальник служби у справах дітей Марія Обушак розповіла про роботу з дітьми сиротами та дітьми позбавленими батьківського піклування. Керівник кримінально виконавчої інспекції Максим Шмігельський розповів про труднощі в реєстрації осіб які повернулися з місць позбавлення волі. Начальник кримінальної міліції у справах дітей Ігор Копильців розповів про види відповідальності за не виконання своїх батьківських обов’язків.

В Коломийському районі роботі із сім’ями які опинилися у складних життєвих обставинах приділяється значна увага від 25.12.2008р. діє «Районна програма запобігання дитячій бездоглядності на 2007-2008 роки» та затвердження районної програми запобігання дитячої бездоглядності на 2009-2010 роки», розпорядження голови райдержадміністрації «Про порядок взаємодії суб’єктів соціальної роботи», діє дорадчий орган.

Автор: Роман ПОПЕЛЮК, заступник директора