друкувати


Всеукраїнську акцію «Вишита Україна» пластуни розпочали з Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-14 03:41:04

Лише кілька годин центральну площу Івано-Франківська прикрашали 17 оригінальних конструкцій із зображеннями традиційних українських строїв. Однак пам'ять про них залишилася на фотознімках багатьох перехожих.

Адже на банерах заввишки людського зросту — отвори для облич усіх бажаючих приміряти на себе вбрання того чи іншого регіону. Всеукраїнську акцію «Вишита Україна» пластуни розпочинають з Івано-Франківська.

Світлини святкових одностроїв кінця 19-го початку 20-го століття, характерних для мешканців 14-ти етнографічних регіонів України, створені нещодавно. Тому на плакатах, поруч із раритетними вишиванками та іншими елементами національного вбрання, — сучасне взуття. Адже на сьогоднішній день старовинне практично не збереглося.

Попри це, ажіотаж довкола акції неабиякий. Привернули увагу до неї й відомі спортсмени, художники та музиканти. Їх пластуни попрохали виконати роль фотографів. Дієво-візуальна частина акції «Вишита Україна» — це лише перший етап популяризації традиційного національного вбрання, а також однострою пластунів. Наступним стане розміщення цих світлин у соціальних мережах — популярному місці проведення дозвілля більшості молоді, до чого й закликали всіх учасників акції. Після Івано-Франківська «Вишита Україна» помандрує до Львова. Надалі, сподіваються пластуни, вона рухатиметься у східному напрямку.

Джерело: Радіо «Західний полюс»