друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка до 65-ї річниці депортації українців із Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-09 10:30:18

В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка до 65-ї річниці депортації українців із Польщі. Її підготували три обласні суспільно-культурні товариства "Надсяння", "Лемківщина" та "Західна Бойківщина".

За словами керівника товариства "Надсяння" Григорія Керниці, в документах і фотографіях – історія тих, кого примусово вивезли "з малої батьківщину на велику, та при цьому забуто, що чим менша вона - тим дорожча".

На виставці представлені архівні матеріали з історії депортації, фото видатних особистостей Закерзоння, науково-освітня та художня література, давні ужиткові речі і народний одяг, вироби прикладного мистецтва. Здебільшого це речі, які люди вдома зберігають як спогад і реліквію.

Керівник товариства "Лемківщина" Степан Криницький розповів, що серед документів є проект Закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, однак активісти не можуть "достукатися до парламентарів, аби визнали, що депортація - це один з видів репресій, а то і воєнний злочин, який не має терміну давності".

Його сестра Ірина Криницька-Омельченко, яка є майстринею, лауреатом премії імені Марійки Підгірянки, представила на виставці колекцію ляльок в лемківських строях. Тут же є куточок родини Криницьких з давніми фотографіями.

Дуже багато світлин розповідає про лемківські фестивалі, які проводяться в Польщі та на Тернопільщині.

Керівник товариства "Західна Бойківщина" Дарія Петречко на відкритті виставки презентувала книгу "Втрачені українські села. Чорна" - теж про події 65-річної давності.

На 23 жовтня в Івано-Франківську заплановані панахида і вечір пам'яті до 65-річчя депортації українців з Польщі.

Джерело: ТСН.ua