друкувати


CБУ затримали в Україні членів міжнародної групи кіберзлочинців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-10-05 03:20:28

Служба безпеки України спільно із зарубіжними колегами припинила діяльність українського осередку міжнародного угруповання, що здійснювало масштабні комп’ютерні злочини з викраданням грошей з іноземних банків.

Як повідомив заступник керівника управління СБУ з інформаційної безпеки Олександр Загребельний, до діяльності цього угруповання причетні близько 20 жителів із різних регіонів України. П’ятьох із них затримали.

Від діяльності угруповання постраждали банки в США та Західній Європі, за попередніми даними, заподіяний збиток перевищує 40 мільйонів доларів.

За словами Загребельного, злочинна схема виглядала так: зловмисники заражали вірусними програмами комп’ютери, з яких здійснювалося управління розрахунковими рахунками, і викрадали персональні коди доступу. Використовуючи отриману інформацію, вони незаконно перераховували викрадені гроші на рахунки українських банківських установ або переводили їх у готівку на території України з використанням міжнародних електронних платіжних систем. Отримані кошти спрямовувались на розвиток протиправної діяльності організованого злочинного угруповання, а також на придбання рухомого і нерухомого майна.

«Під час проведення спецоперації у фігурантів вилучено потужне комп’ютерне обладнання загальною вартістю близько 100 тисяч доларів, гроші, цінні речі та коштовності», – повідомив Загребельний.

Він наголосив, що вилучене обладнання направили на експертизу, після завершення якої буде ухвалене рішення про порушення кримінальної справи.

Також Загребельний повідомив, що угруповання працювало близько року. Відповідаючи на запитання про те, в якій країні перебували організатори, він наголосив, що в кожному з осередків, які діяли в США, Україні, Великій Британії та Нідерландах, були свої організатори та свої виконавці.

За словами представника СБУ, «немає інформації про те, що зловмисники заподіяли збитки українським банківським установам».

Джерело: Радіо Свобода